Linkovi

Velika Britanija: Zapadni lideri na meti ruskih "sajber vojnika"


ARHIVA - Tornjevi Kremlja, u Moskvi, Rusija, 7. maja 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)
ARHIVA - Tornjevi Kremlja, u Moskvi, Rusija, 7. maja 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Ruski "sajber vojnici" pokrenuli su novu ofanzivu protiv stranih lidera, ciljajući platforme društvenih mreža velikom kampanjom dezinformacija kojom nastoje da legitimišu invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje koje finansira Velika Britanija.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju za razmenu poruka Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koji zatim preplavljuju naloge kritičara Kremlja na društvenim mrežama komentarima koji podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Takozvana "fabrika trolova" razvila je nove tehnike da izbegne otkrivanje od strane platformi društvenih mreža, objavljujući komentare i pojačavajući sadržaj u korist Kremlja, koji kreiraju legitimni korisnici, umesto da stvara sopstveni sadržaj, saopštio je Forin ofis. Tragovi njihove aktivnosti pronađeni su na osam platformi društvenih mreža, uključujući Telegram, Tviter, Fejsbuk i TikTok.

Operacija je ciljala političare i širu publiku u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju, saopštio je Forin ofis. Veruje se da akcija ima veze sa Jevgenijem Prigožinom, kojeg su i SAD i Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn operacija uticaja Kremlja.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive 'farme trolova' napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus u saopštenju. "Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama kako bi podrila ruske informativne operacije".

XS
SM
MD
LG