Linkovi

Netfliks i Amerikan ekspres obustavili usluge u Rusiji, TikTok uveo restrikcije


Logo kompanije Netfliiks (Foto: AP/Dan Goodman, File)
Logo kompanije Netfliiks (Foto: AP/Dan Goodman, File)

Netfliks je saopštio da će obustaviti strimovanje svog sadržaja u Rusiji. Odluku da suspenduje usluge u Rusiji, kompanija je obrazložila "okolnostima na terenu".

TikTok je prethodno saopštio da korisnici u Rusiji neće moći da na tu platformu postavljaju nove video snimke, u odgovoru na obračun ruske vlade sa društvenim mrežama.

"U svetlu novog ruskog zakona o lažnim vestima, nemamo izbora nego da suspendujemo strimovanje uživo i novi sadržaj, dok razmatramo bezbednosne posledice ovog zakona. Slanje poruka neće biti pogođeno", saopštila je kompanija na Tviteru.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je zaoštrio obračun sa medijima i pojedincima koji ne prate narativ Kremlja o ruskom ratu u Ukrajiini, blokirao Fejsbuk i Tviter i potpisao zakon kojim se kriminalizuje namerno širenje, po proceni Moskve, "lažnih" izveštaja.

TikTok je deo kineske tehnološke kompanije "ByteDance".

Amerikan ekspres (American Express), kompanija za kreditne kartice, takođe je saopštio da obustavlja sve operacije u Rusiji i Belorusiji.

"U svetlu tekućeg, neopravdanog napada Rusije na ukrajinski narod, Amerikan ekspres obustavlja sve operacije u Rusiji. Takođe prekidamo sve poslovne operacije u Belorusiji", navodi se u saopštenju iz te kompanije.

XS
SM
MD
LG