Linkovi

SAD i Rusija razmenili zatvorenike, oslobođen bivši američki marinac


ARHIVA: Bivši američki marinac Trevor Rid iza rešetaka tokom sudskog pretresa u Moskvi, 11. mart 2020.(REUTERS/Tatyana Makeyeva)
ARHIVA: Bivši američki marinac Trevor Rid iza rešetaka tokom sudskog pretresa u Moskvi, 11. mart 2020.(REUTERS/Tatyana Makeyeva)

Rusija je oslobodila američkog veterana Trevora Rida u okviru razmene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama koje su iz zatvora pustile osuđenog ruskog trgovca drogom koji je služio dugu kaznu u Americi, objavile su dve zemlje u sredu.

Iznenadna razmena zatvorenika, za koju američki zvaničnici kažu da je rezultat višemesečnih teških i promišljenih napora, obavljena je u trenuku kada su odnosi SAD i Rusije na najnižem nivou proteklih decenija, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Danas, naše molitve su uslišene i Trevor je na putu u Sjedinjene Države", saopštila je porodica bivšeg američkog marinca koji je u ruskom zatvoru proveo gotovo tri godine.

Američki predsednik Džo Bajden, koji se prošlog meseca sastao u Vašingtonu sa Ridovim roditeljima, pozdravio je njegovo oslobađanje i naveo da su "pregovori koji su nam omogućili da Trevora vratimo kući zahtevali teške odluke koje ne shvatam olako". Bajden nije saopštio više detalja o pregovorima. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je razmenu opisalo kao "rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa".

Mnogi drugi Amerikanci i dalje su u zatvoru u Rusiji, a među njima su košarkaška zvezda Britni Grajner i Pol Vilan, takođe bivši marinac.

Rid, bivši marinac iz Teksasa, uhapšen je u leto 2019. godine, nakon što su ruske vlasti navele da je napao policajce u vozilu, na putu do policijske stanice i da je bio pijan. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora. Ridova porodica tvrdila je da je nevin, a američka vlada isticala je da je neopravdano pritvoren i izražavala zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Sjedinjene Države pristale su da oslobode Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je služio 20-godišnju zatvorsku kaznu u Kontektikatu po optužbi za krijumčarenje kokaina u SAD. Uhapšen je u Liberiji 2010. godine i izručen Americi

Rusija je godinama tražila da se Jarošenko oslobodi, dok je istovremeno odbijala zahteve visokih američkih zvaničnika da iz zatvora pusti Rida čije zdravlje se proteklih meseci, prema tvrdnjama njegove porodice, pogoršalo.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za agenciju Asošijeted pres da je Ridov slučaj bio "najveći prioritet" za Bajdenovu administraciju, između ostalog i zbog njegovog zdravlja. Ridova porodica saopštila je da je imao i tuberkolozu.

"To je bila teška odluka, ali mislimo da je vredjela", rekao je zvaničnik.

Zatvorenici su razmenjeni u Turskoj, rekao je Ridov otac za CNN.

"Američki avion sleteo je pored ruskog, i istovremeno su izveli zatvorenike, kao u filmovima", opisao je Džoj Rid.

Rid je na putu za SAD, u pratnji Rodžera Kartsensa, specijalnog predsedničkog izaslanika za pitanja taoca.

Američka vlada obično ne podržava slične razmene zatvorenika zato što strahuje da bi to moglo da ohrabri strane vlade da zatvaraju Amerikance da bi iznudile ustupke, i da bi izbegla izjednačavanje neopravdano pritvorenih Amerikanaca - među kojima je i Rid - i kriminalaca koji su osuđeni posle adekvatnog sudskog procesa.

U ovom slučaju, američki zvaničnik je rekao da je sporazum imao smisla delom i zato što je Jarošenko već odslužio dugu zatvorsku kaznu, koja je sada skraćena.

Ridova porodica se zahvalila Bajdenu "zato što je doneo odluku da Trevora vrati kući", kao i drugim zvaničnicima administracije i Bilu Ričardsonu, bivšem američkom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama, koji je otputovao u Moskvu pre početka rata u Ukrajini u pokušaju da obezbedi Ridovo oslobađanje.

Razmena neće neposredno uticati na slučajeve drugih pritvorenih Amerikanaca u Rusiji. Među njima su Grajner, koja je pritvorena u februaru, nakon što su vlasti saopštile da su u njenoj torbi pronašle proizvod od kanabisa, i Vilan koji je pritvoren po optužbama za špijunažu za koje njegova porodica kaže da su lažne.

Američki zvaničnici tvrde da je Vilan neopravdano pritvoren, dok je Bajden u sredu poručio da "nećemo stati dok se Pol Vilan i drugi ne pridruže Trevoru u voljenim rukama porodice i prijatelja".

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su novinarima da su razgovori, koji su doveli do Ridovog oslobađanja, bili samo usredsređeni na to pitanje i da nisu početak širih diplomatskih razgovora.

XS
SM
MD
LG