Linkovi

Razgovarali Blinken i Lavrov


Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (Foto: Rojters)
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (Foto: Rojters)

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov održali su telefonski razgovor, prvi posle 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu.

Razgovor su potvrdile obe strane.

Bela kuća: Nije planiran razgovor Bajdena i Putina, oslobađanje Velana i Grajner prioritet

Karin Žan-Pjer, predstavnica za medije Bele kuće, izjavila je da nakon razgovora državnog sekretara Blinkena sa šefom ruske diplomatije Lavrovim - nije planiran razgovor predsednika Sjedinjenih Država i Rusije.

Oslobađanje Pola Velana i Britni Grajner ostaje prioritet i razgovori će se nastaviti”, rekla je Žan Pjer tokom brifinga za medije u Beloj kući.

Entoni Blinken je rekao da je sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim razgovarao u vezi sa oslobađanjem dvoje američkih državljana koji su zatočeni u Rusiji.

"Pričao sam sa ruskim šefom diplomatije Lavrovim. Insistirao sam da Kremlj prihvati predlog za oslobađanje Pola Velana i Britni Grajner", rekao je Blinken ne iznoseći više detalja.

Blinken nije precizno odgovorio na pitanje u kolikoj meri je uveren da bi Grajner i Velan mogli biti oslobođeni nakon razgovora sa ruskim šefom diplomatije.

"Govorio sam upravo o onome što sam i najavio - o našoj ponudi. Neću prenositi njegov odgovor", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar preneo je da je u razgovoru sa Lavorvim govorio i o proširenju ruskih ratnih ciljeva u Ukrajinu, odnosno osvajanju što većeg dela teritorije te zemlje, napomenuvši da to neće biti prihvaćeno.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tema razgovora dvojice zvaničnika, osim razmene zarobljenika, bila i Ukrajina.

Lavrov je, kako je navedeno, pozvao Blinkena da se u vezi sa razmenom zarobljenika vrati režimu takozvane tihe diplomatije - bez spekulacija i nametanja.

U saopštenju je navedeno da je Lavrov poručio da će biti ostvareni svi ciljevi takozvane specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Takođe, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ukazalo je da je bilo reči i o bilateralnim odnosima dve strane kojima je, kako je naznačeno, potrebna hitna normalizacija.

Uoči razgovora

Ruski šef diplomatije je tokom dana izjavio da će Moskva uskoro predložiti termin za razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon što je Blinken izjavio da želi da razgovara o razmeni zatvorenika u ruskom i američkim zatvorima.

Blinken je u sredu rekao da je Vašington dao "značajnu ponudu" za oslobađanje američke košarkaške zvezde Britni Griner i bivšeg marinca Pola Velana, oboje zatočenih u Rusiji.

Izvor je rekao da je Vašington voljan da razmeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, zatvorenog u Sjedinjenim Državama, kao deo takvog sporazuma.

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Porodice američkih zatvorenika vrše sve veći pritisak na predsednika Džoa Bajdena, poslednji put u slučaju dvostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje Britni Griner, koja je uhapšena pod optužbom za posedovanje drogu na moskovskom aerodromu 17. februara.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsednici Vladimir Putin i Džo Bajden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

Rekao je da njegovo ministarstvo nije bilo uključeno u to, ali da će "ipak saslušati šta on (Blinken) ima da kaže".

Govoreći tokom putovanja u Uzbekistan, Lavrov je rekao da će razgovarati sa Blinkenom kada se vrati u svoju kancelariju.

"Jasno je da to danas verovatno neće uspeti. Ali u narednim danima ćemo našim američkim kolegama ponuditi zgodan datum", rekao je on.

XS
SM
MD
LG