Linkovi

Počelo suđenje američkoj košarkašici u Rusiji


Zvezda WNBA lige Britni Grajner u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Zvezda WNBA lige Britni Grajner u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američka košarkaška zvezda Britni Grajner u petak je izvedena pred sud u Moskvi, više od četiri meseca nakon što je uhapšena po optužbi za posedovanje kanabisa, dok je putovala sa ruskim timom.

Grajner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo zbog, kako je policija saopštila, posedovanja ulja kanabisa. Zvezda tima WNBA-a lige "Finiks merkjuri" i članica Olimpijskog tima, koji je osvojio dva zlata, mogla bi da bude osuđena na do 10 godina zatvora ako bude proglašena krivom za prenos narkotika u velikoj količini, prenosi agencija Asošijeted pres.

U sudnici su bila i tri službenika američke ambasade, među kojima i zamenica šefa misije Elizabet Rud, prenosi agencija Rojters.

Grajner je novinaru Rojtersa rekla da joj je teško u pritvoru zato što ne govori ruski, i da su joj dozvoljene samo obične vežbe kao što je istezanje.

"Zabrinuta je zbog suđenja i izricanja kazne. Međutim, snažna je, mislim da će izdržati", rekao je njen advokat Aleksandar Bojkov posle suđenja.

Rud je istakla da SAD ulažu velike napore da Grajner vrate kući. "Tražila je od mene da prenesem da je dobrog raspoloženja i da i dalje veruje".

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvitovao je da nema "većeg prioriteta" od povratka Grajner i drugih "nepravedno pritvorenih Amerikanaca" u SAD.

Manje od jedan odsto optuženih za krivične prestupe u Rusiji se oslobađa krivice, i za razliku od Sjedinjenih Država, pojedinci mogu da budu ponovo optuženi za isto delo, prenosi AP.

Na sudskom pretresu u ponedeljak u moskovskom predgrađu Kimki, koji je bio zatvoren za javnost, doneta je odluka da se Grajner produži pritvor za šest meseci, do 20. decembra.

Poznatoj američkoj košarkašici se sudi u trenutku kada su odnosi Moskve i Vašingtona na izuzetno niskom nivou. Grajner je uhapšena manje od nedelju dana pre ruske invazije na Ukrajinu koja je dodatno povećala već visoke tenzije između dve zemlje.

Sjedinjene Države su zbog invazije uvele Rusiji oštre sankcije, dok je Moskva osudila SAD zbog slanja oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je u petak optužbe da je pritvaranje i krivično gonjenje Grajner politički motivisano.

"Činjenica je da je poznata sportistkinja pritvorena zbog posedovanja zabranjenog narkotika. U tim kontekstu, to ne može biti politički motivisano", rekao je Peskov novinarima.

Američki Stejt department je u maju ocenio da je Grajner nepravdeno pritvorena a njen slučaj je prosleđen specijalnom predsedničkom izaslaniku za pitanja talaca - u suštini glavnom pregovaraču američke vlade.

Britnina supruga Šerel pozvala je predsednika Džoa Bajdena da obezbedi oslobađanje košarkašice, uz ocenu da je ona "politički pijun".

"Bilo je dobro videti je na fotografijama, ali je teško. To je uvek podsetnik da je njihova saigračica, prijateljica nepravdeno zatvorena u drugoj zemlji", saopštila je u ponedeljak trenerka tima Finiks merkjuri Vanesa Najgard i dodala da se nada da će Bajden "preduzeti korake da osigura da se Grajner vrati kući".

Pristalice Grajner zalažu se da ona bude oslobođena u okviru razmene zarobljenika kao što je to bio slučaj u aprilu kada je bivši američki marinac Trevor Rid oslobođen u zamenu za ruskog pilota optuženog za trgovinu drogom.

Ruski mediji više puta su spekulisali da bi Grajner mogla da bude oslobođena u okviru razmene zatvorenika, a da bi američke vlasti iz zatvore pustile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog pod nadimkom "Trgovac smrću", koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu po presudi za zaveru da ubije američke državljane i zbog pružanja pomoći jednoj terorističkoj organizaciji.

Rusija se godinama zalaže za Butovo oslobađanje. Međutim, takva razmena verovatno ne bi bila prihvatljiva za SAD imajući u vidu ogromne razlike između dva slučaja.

Drugi pak sugerišu da bi mogla da bude oslobođena zajedno sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu po optužbi za špijunažu, za koju su SAD više puta navele da je nameštena.

XS
SM
MD
LG