Linkovi

Kanal Foks Njuz i njegov moćni promoter - predsednik Tramp


Predsednik Tramp u intervjuu Krisu Valasu u emisiji "Foks Njuz nedeljom", 10. decembra 2016.
Predsednik Tramp u intervjuu Krisu Valasu u emisiji "Foks Njuz nedeljom", 10. decembra 2016.

Na dan kada je svet posmatrao kako SAD formalno premeštaju svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, kanal Foks Njuz dobio je entuzijastičnu preporuku svog najmoćnijeg obožavaoca, predednika Donalda Trampa.

"Otvaranje američke ambasade u Jerusalimu biće prenošeno uživo na kanalima @FoxNews & @FoxBusiness", Tvitovao je Tramp na svom privatnom Tviter nalogu, dodajući: "Veliki dan za Izrael!"

To nije prvi put da je predsednik SAD promovisao stanicu koju vole mnogi konzervativni gledaoci, uključujući i najlojalnije Trampove pristalice. Međutim, Trampova odluka da iskoristi svoj popularni nalog na Tviteru da promoviše Foksov prenos jednog važnog događaja pokazuje koliko su bliski postali predsednik i ta TV mreža.

Prema dopisniku televizije CBS iz Bele kuće Marku Noleru, koji prati predsedničke intervjue medijima od Klintonove administracije naovamo, kao predsednik, Tramp je dao 22 intervjua reporterima Foks Njuza. Dao je šest intervjua svim ostalim velikim američkim TV stanicama zajedno.

'Simbiotička" veza?

Foks Njuz, stvoren 1996. kao politički konzervativniji medij, tradicionalno je omiljeni izbor republikanskih političara i njihovih pristalica. Međutim, za razliku od ranijih predsednika, Tramp je razvio "simbiotički" odnos sa tom mrežom, kaže Itan Porter, profesor-asistent na Univerzitetu Džordž Vašington na predmetu "Mediji i javna pitanja".

Donald Tramp, tada republikanski kandidat, potpisuje svoju knjigu gostujući u emisji Bila O Rajlija na televiziji Foks Njuz u novembru 2015.
Donald Tramp, tada republikanski kandidat, potpisuje svoju knjigu gostujući u emisji Bila O Rajlija na televiziji Foks Njuz u novembru 2015.

"Oni po svemu sudeći rade u saradnji da bi promovisali predsednikove ciljeve, retko kada se Foks Njuz bavi kritičkim novinarstvom kakvo se očekuje od većine mejnstrim medija. Čini se da i sam Tramp vidi Foks Njuz kao megafon za svoje ideje", ističe Porter.

Predsednik često potvrđuje to gledište na Tviteru, ponašajući se kao navijač Foksovih emisija, ponekad u stvarnom vremenu.

Dok neke brine što je Tramp otvoreno prigrlio jednu TV mrežu, Don Irvajn, predsednik konzervativne grupe za praćenje rada medija "Accuracy in Media", ne vidi problem u tome što je američki lider vatreni obožavalac jednog medija.

"Mislim da je sve u redu s tom vezom, naravno Foks ima velike koristi od toga što predsednik Sjedinjenih Država povremeno učestvuje u njihovom programu a mislim da predsednik Tramp takođe profitira zato što dobija publiku koja je deo njegove baze, tako da je to u ovom trenutku dobra, simbiotička veza", smatra Irvajn.

​Većina se slaže da je Trampov omiljeni program "Foks i prijatelji" (Fox & Friends), koji je takođe najgledaniji jutarnji informativni program na američkoj kablovskoj televiziji a čija publika uključuje brojne Trampove pristalice.

Neki medijski posmatrači su predsednikovu vezu sa tim programom nazvali "kolom povratnih informacija". U suštini, to znači da Tramp pronalazi inspiraciju za političke ideje gledajući Foks Njuz, kaže Porter.

"On izdaje proglašenja, iznosi komentare i saopštenja reagujući na medije, umesto da mediji reaguju na njega. To je veoma neobično, obično je obrnut slučaj", primećuje Porter.

Direktno obraćanje pristalicama

Tramp brani svoju upotrebu Tvitera kao način da se direktno obrati svojim pristalicama, ne dozvoljavajući medijima da se ispreče između njih. Njegov pristup Foksu je sličan, kaže Irvajn.

"Mnogim novinarima mejnstrim medija se ne dopada činjenica da oni ne filtriraju vesti i da se predsednik u suštini direktno obraća javnosti", primećuje on. Drugi tvrde da predsednik favorizuje tu mrežu zato što ne dovodi u pitanje njegova gledišta.

"Mislim da on vidi Foks kao prijateljsku TV mrežu i može da koristi platformu koju mu nude da bi promovisao svoje stavove i politiku bez ikakvog preispitivanja ili kritika koje dobija u slučaju drugih medija", konstatuje Porter.

Studio kanala Foks Njuz u Njujorku, 1. avgusta 2017.
Studio kanala Foks Njuz u Njujorku, 1. avgusta 2017.

Taj prijateljski tretman koji Tramp dobija od Foksa oštro su kritikovali drugi američki novinari, koji se zalažu za to da mediji treba da teže da budu nezavisni i obavljaju svoju tradicionalnu ulogu kontrolnog mehanizma za one na vlasti.

"Sada takođe imamo svoju sopstvenu, veliku državnu televiziju, Foks Njuz, koja tretira našeg predsednika kao "dragog lidera", u velikoj meri nalik na to kako kineski državni glasnik "Narodni dnevnik" tretira predsednika Šija Đinpinga", napisao je u februaru kolumnista Njujork Tajmsa Tomas Fridman. Predsednik CNN-a Džef Zaker oštro je u martu kritikovao Foks Njuz navodeći: "To je čista propagandna mašina i mislim da čini strahovito lošu uslugu našoj zemlji", iako je dodao da "tu još radi nekoliko dobrih novinara."

Lahlan Mardok, kopredsednik kompanije 21 Century Fox, koja je osnovala Foks Njuz, odbacuje kritike da je ta stanica pod Trampom postala "državna televizija."

"Ne mislim da je to tačno i ne verujem da bilo koja medijska organizacija treba da stoji iza nekog pojedinca" izjavio je Mardok za finansijski vebsajt Biznis Insajder tokom novembarske konferencije o medijima. "Možete da stojite iza ideja i koncepta, možete da stojite iza toga što vaši gledaoci žele manje poreze i veću zaposlenost."

Gde je istina

Profesor Porter sa Univerziteta Džordž Vašington smatra da Foks Njuz treba da učini više da se suprotstavi Trampu kad je to neophodno.

"Na kraju krajeva, oni su novinari i deo njihove uloge u demokratskom društvu je da vrše kontrolu rada političkih lidera", ističe Porter. "Svaki predsednik ima prijateljski nastrojene medije, koji vole njegovu politiku ili prosto vole njega lično. Test za te medije je da li će biti spremni da ipak političke lidere podvrgnu kritičkom i oštrom ispitivanju i pozovu na odgovornost.

Irvajn kaže da je u eri zabrinutosti zbog širenja lažnih ili obmanjujućih vesti važno da se sadržaj medija razmotri sa svih strana i da se provede više vremena "filtrirajući" informacije.

"Ne uzimajte ništa što vidite na tim TV mrežama kao zapisano u Bibliji. Konzervativci ne treba da samo gledaju Foks Njuz, liberali ne treba da samo gledaju MSNBC ili CNN, mislim da morate da ukrstite te medije da biste dobli širu sliku i rekli - "Da li sam dovoljno pametan da sam zaključim i razaznam gde leži istina?", savetuje Irvajn.

XS
SM
MD
LG