Linkovi

Bela kuća: Sugerisati smrtnu kaznu za Amerikance zarobljene u Ukrajini je "užasno"


ARHIVA - Američki veterani Aleksandar Druk i Endi Hvin (Foto: Lois Drueke/Handout via REUTERS, Associated Press)
ARHIVA - Američki veterani Aleksandar Druk i Endi Hvin (Foto: Lois Drueke/Handout via REUTERS, Associated Press)

Zvaničnik Bele kuće rekao je u utorak da je "užasno" to što je jedan ruski zvaničnik sugerisao smrtnu kaznu za Amerikance zarobljene u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je utorak da zarobljeni američki državljani podležu sudskim odlukama i nije isključio mogućnost da bi mogla da im bude izrečena smrtna kazna.

"Užasno je da jedan zvaničnik u Rusiji sugeriše smrtnu kaznu za američke državljane...u Ukrajini", rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost.

Peskov je u ponedeljak, u intervjuu za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si, rekao da su dvojica Amerikanaca, koji su zarobljeni dok su se borili na ukrajinskoj strani u ratu, bili plaćenici koji su ugrozili živote ruskih vojnika i trebalo bi da budu odgovorni za svoja dela.

Komentari Peskova bili su prvo formalno priznanje da su dvojica muškaraca, identifikovana u američkim izveštajima kao Endi Hvin (27) i Aleksandar Druk (39), obojica iz Alabame, zadržani i pod istragom.

"Oni su vojnici avanturisti. Umešani su u ilegalne aktivnosti na teritoriji Ukrajine. Umešani su u pucanje i granatiranje našeg vojnog osoblja. Dovodili su im živote u opasnost", rekao je Peskov.

"I oni treba da odgovaraju za te zločine koje su počinili. Ti zločini moraju biti istraženi… Jedino što je jasno je da su počinili zločine. Oni nisu u ukrajinskoj vojsci. Ne podležu Ženevskim konvencijama".

Peskov je u utorak rekao da ne zna gde se nalaze američki državljani, ali u obraćanju novinarima u Moskvi nije isključio mogućnost da bi mogli da budu osuđeni na smrt ako im bude suđeno na separatističkoj teritoriji u Ukrajini.

Članovi porodica rekli su prošle nedelje da su dvojica muškaraca otišli u Ukrajinu kao borci dobrovoljci i da nisu plaćenici.

"Aleks nije išao kao vojnik. Otišao je kao civil sa vojnom obukom", saopštila je Aleksandrova majka Lois.

Ruska agencija Interfaks je pozivajući se na neimenovane izvore prenela da se Amerikanci nalaze u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj republici, prenosi Rojters koji nije mogao da potvrdi taj izveštaj.

Vašington je odbacio izjavu Peskova da su zarobljeni Amerikanci plaćenici i da se na njih ne odnose Ženevske konvencije.

"Očigledno je da se ne slažemo sa tim i to smo jasno preneli ruskoj vladi", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta na pitanje novinara da prokomentariše izjavu portparola Kremlja, a prenosi Rojters.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac već su osuđeni pred sudom pod jurisdikcijom separatista u Donjecku na osnovu toga da su bili plaćenici i da ne podležu Ženevskim konvencijama koje regulišu prava ratnih zarobljenika.

Kijev je osudio sudsku presudu kao nezakonitu i rekao da su borci pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i da stoga podležu zaštiti Ženevskih konvencija.

Moskva svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i njeni saveznici na Zapadu kažu da su optužbe za fašizam neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Tužba protiv Grajner

Portparol Kremlja takođe je rekao za američke medije da je američka košarkaška zvezda Britni Grajner, koja je zadržana u Rusiji više od dva meseca, kriva za krivična dela u vezi sa drogom, a ne kao talac.

Peskov je rekao da je Grajner, koja je došla da promoviše košarku u Rusiji, krivično gonjena po zakonima koji zabranjuju uvoz droge.

"Rusija nije jedina zemlja na svetu koja ima prilično stroge zakone u tom smislu... oni se gone po zakonu. Ne možemo ništa da uradimo povodom toga", rekao je Peskov za En-Bi-Si.

On se "snažno ne slaže" sa bilo kakvom predstavom da je Grajner, koja je stigla u Rusiju u februaru, držana kao talac.

"Ne možemo je nazvati taocem. Zašto da je zovemo taocem?" rekao je. "Prekršila je ruski zakon i sada je krivično gonjena. Ne radi se o tome da je talac.

Ruski carinski zvaničnici kažu da su u prtljagu Grajnerove pronađeni kertridži koji sadrže ulje hašiša.

Američki Stejt department je u maju utvrdio da je Grajnerova pogrešno privedena i dodelio diplomate da rade na njenom oslobađanju. Njena supruga Šerel Grajner rekla je da je politički pion.

XS
SM
MD
LG