Linkovi

Tesne trke u Kaliforniji mogle bi da odrede ko će kontrolisati Predstavnički dom


ARHIVA - Kejti Porter, člaica Kongresa, govori tokom sverdočenja u Vašingtnu, 8. juna 2022. Porter je učesnica jedne od nekolko trka u Kaliforniji za koje je bilo prerano proglasiti pobednika u sredu
ARHIVA - Kejti Porter, člaica Kongresa, govori tokom sverdočenja u Vašingtnu, 8. juna 2022. Porter je učesnica jedne od nekolko trka u Kaliforniji za koje je bilo prerano proglasiti pobednika u sredu

Niz izbornih trka u Kaliforniji, za koje je i dalje prerano da se proglase pobednici, i dalje su u igri i mogle bi na kraju da odrede da li republikanci preuzmaju kontrolu nad Predstavničkim domom SAD, ili demokrate zadržavaju vlast.

Milioni glasova bili su neprebrojani u sredu uveče u američkoj saveznoj državi sa najviše stanovnika, tako da je neizvesnost ostala u desetak od ukupno 52 trke za članove Predstavničkog doma. Najkonkurentnije od tih trka su u regionu Los Anđelesa i pojasu farmi Centralne doline.

U južnoj Kaliforniji, demokratski zastupnici Kejti Porter i Majk Levin u tesnoj su trci, uprkos tome što je predsednik Džo Bajden predizborni zamah u kasnim satima vodio u njihovo ime. Istočno od Los Anđelesa, republikanski predstavnik Ken Kalvert je zaostajao za demokratom Vilom Rolinsom za 12 procentnih poena, ali je izbrojano manje od jedne trećine očekivanih glasova.

Arhiva - Republikanski čan Kongresa Ken Klevert iz Kalifornije govori tokom saslušanja u Vašingtonu.
Arhiva - Republikanski čan Kongresa Ken Klevert iz Kalifornije govori tokom saslušanja u Vašingtonu.

U Centralnoj dolini, predstavnik republikanaca Dejvid Valadao, koji je glasao za opoziv tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, ima 54 odsto do sada prebrojanih glasova u svojoj trci protiv demokrate Rudija Salasa, ali većina glasačkih listića tek treba da bude izbrojana. Pre četiri godine, Valadao je izgubio kandidaturu za reizbor pošto je video kako značajna prednost na dan izbora nestaje, pošto su prebrojani kasno pristigli glasački listići poštom. Vratio se na položaj 2020.

Ukoliko bi demokrate pobedile Kalverta i pobedile u drugim takmičenjima u kojima su bili vodeći ili samo neznatno zaostajali, ova godina bi bila odjek 2018, kada su demokrate preuzele sedam mesta u Kaliforniji koje su držali republikanci na putu ponovnog preuzmanja Predstavničkog doma.

Ali ako Kalvert izdrži i republikanci zbace Porter i Levina i dobiju otvoreno mesto u Centralnoj Kaliforniji, scenario bi izgledao slično onom iz 2020. godine, kada su kandidati republikanaca zamenili četiri mesta u državi u kojoj ima registrovanih demokrata više od reublikanaca u odnosu skoro 2 prema 1 .

'Politički vođa' ili 'ostrvo'

S obzirom na to da se glasovi još broje u ključnim trkama, "ne znamo da li je Kalifornija politički lider ili ostrvo", rekao je Tad Kuser, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornija - San Dijego.

Ako demokrate mogu da zadrže mesta Porter i Levina i oteraju Kalverta, "ovaj crveni talas koji se proširio širom zemlje postaje plavi kontra talas", rekao je on.

U širem smislu, Kalifornija se uglavnom oslanjala na svoje liberalne sklonosti na dan izbora. Guverner Gevin Njusom i američki senator Aleks Padilja, obojica demokrate, lako su ponovo izabrani, birači su velikom većinom podržali upis prava na abortus u državni ustav, a zakonodavna vlast je ostala čvrsto u rukama demokrata.

Demokrate su se takođe pojavile u poziciji da zadrže kontrolu nad svim kancelarijama širom države. Republikanac nije pobedio ni u jednoj od tih trka u Kaliforniji od 2006. godine kada je Arnold Švarceneger bio ponovo izabran za guvernera.

Potencijal za male pomake odražavao je nacionalni politički pejzaž, u kojem se predviđanja o republikanskom talasu koji će zahvatiti Kongres i čvrstu kontrolu na strani GOP-a (Republikanske partije) nisu ostvarila. Republikanci su se približili maloj većini u Predstavničkom domu, dok će o kontroli Senata odlučivati tesne trke u Arizoni, Nevadi i Džordžiji.

Gubitak Kejti Porter bi bio zapanjujući, pošto je potrošila više od 24 miliona dolara da bi osvojila treći mandat. Ona je zvezda progresivnog krila stranke, plodan prikupljač sredstava sa pristalicama na nacionalnom nivou i često se pominje kao buduća kandidatkinja za Senat SAD.

Sa otprilike polovinom prebrojanih glasova, bila je praktično izjednačena sa republikancem Skotom Bauom, koji ju je nemilosrdno kritikovao zbog skokova cena benzina i namirnica u tesno podeljenom primorskom okrugu, koji drži konzervativnu liniju. Porter se snažno fokusirala na zaštitu reproduktivnih prava, pošto je Vrhovni sud poništio odluku Rou protiv Vejda.

Kalvert je republikanac sa najdužim stažom u kalifornijskoj kongresnoj delegaciji - prvi put je izabran 1992. godine.

Podrška koju mu je pružio Tramp predstavljala je izazov u novom, preoblikovanom okrugu koji je približno podjednako podeljen između demokrata i republikanaca, koji uključuje mnoge transplantirane stanovnike Los Anđelesa i liberalni Palm Springs, koji ima veliku koncentraciju LGBTQ glasača.

"Dubina džepa" najveća briga

U okrugu usidrenom u okrugu San Dijego, Levin je bio u tesnoj borbi sa republikancem Brajanom Merjotom, koji je takođe ukazivao na probleme "dubine džepa" koji su bili najveća briga za glasače na nacionalnom nivou. Bajden je vodio kampanju za njega samo nekoliko dana pre izbora.

Republikanci u Kaliforniji verovali su da bi čak pet izbprnih okruga u Predstavničkom doma u toj državi moglo da se preokrene - dovoljno da bi njihova stranka preuzela kontrolu u godini kada birači obično kažnjavaju stranku koja drži Belu kuću.

Republikanski predstavnik Kevin Makarti iz Bejkersfilda bio bi na redu da zameni predsednicu San Franciska Nensi Pelosi.

Demokrate su se nadale da će povratiti četiri mesta koja su izgubile 2020. i ojačati svoju dominaciju u državnoj kongresnoj delegaciji. Republikanci drže samo 11 od 53 mesta u državi, što pada na 52 mesta sledeće godine, jer je nekada nagli rast stanovništva Kalifornije u zastoju.

Jedna od najtesnijih trka bila je za otvoreno mesto, 13. okruga Centralne doline, koji ima istaknuto demokratsko opredeljenje i veliku latino populaciju. Ali najdisciplinovaniji birači su belci, stariji, imućniji vlasnici kuća, dok birači radničke klase, uključujući mnoge Latinoamerikance, manje dosledno izlaze na birališta. Republikanac Džon Duarte i demokrata Adam Grej bili su skoro izjednačeni.

U okrugu naklonjenom demokratama severno od Los Anđelesa, republikanski predstavnik Majk Garsija držao je prednost od 15 procentnih poena nad demokratkinjom Kristi Smit u njihovoj trećoj uzastopnoj trci. Garsija je dobio prethodne dve trke.

XS
SM
MD
LG