Linkovi

SAD obećavaju veće prisustvo u regionu Pacifika


Potpredsednica SAD Kamala Haris govori posredstvom video linka tokom Foruma pacifičkih ostrva, u Grand Pacifik hotelu, u Suvi, Fidži, 13. jula 2022.
Potpredsednica SAD Kamala Haris govori posredstvom video linka tokom Foruma pacifičkih ostrva, u Grand Pacifik hotelu, u Suvi, Fidži, 13. jula 2022.

Sjedinjene Države obećavaju veću diplomatsku i finansijsku podršku pacifičkom regionu suočenom sa rastućim uticajem Kine.

Potpredsednica Kamala Haris dala je obećanje u sredu u video obraćanju Forumu pacifičkih ostrva koji se održava u Suvi, na Fidžiju. Potpredsednica Haris rekla je da SAD planiraju da imenuju izaslanika na Forumu i otvore nove ambasade u Tongi i Kiribatiju.

Haris je takođe rekla da je administracija predsednika Džoa Bajdena tražila 60 miliona dolara godišnje od Kongresa SAD, što bi bilo utrostručivanje sadašnjih sredstva za pomoć u ribarstvu, očuvanju mora i projektima otpornosti na klimatske promene.

Potpredsednica je priznala "da poslednjih godina pacifička ostrva možda nisu dobila diplomatsku pažnju i podršku koju zaslužuju" od Sjedinjenih Država. "Danas sam ovde da vam direktno kažem da ćemo to promeniti."

Forum se održava samo tri meseca nakon što su Kina i Solomonska Ostrva potpisali bezbednosni pakt koji je u Australiji i Sjedinjenim Državama izazvao zabrinutost da će Peking uspostaviti vojno prisustvo na Solomonskim Ostrvima, koja se nalaze na manje od 2.000 kilometara od Australije. Nacrt sporazuma koji se pojavio na društvenim mrežama uključivao je odredbu koja bi mogla dozvoliti Pekingu da pošalje naoružanu policiju i vojnike na Solomon, kao i da bazira svoje mornaričke brodove kod obale Solomona.

Klimatske promene, koje Forum smatra glavnim bezbednosnim pitanjem u regionu, su na vrhu dnevnog reda ovonedeljnog skupa. Ali to je zasenjeno iznenadnim povlačenjem Kiribatija ranije ove sedmice.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG