Linkovi

Severnokorejska agencija: Saradnja SAD i saveznika ka stvaranju "azijskog NATO-a"


Arhiva - Američki i južnokorejski učestvuju u godišnjoj zajedničkoj vojnoj vežbi, severno od Seula, Južna Koreja.
Arhiva - Američki i južnokorejski učestvuju u godišnjoj zajedničkoj vojnoj vežbi, severno od Seula, Južna Koreja.

Zajedničke vežbe Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana imaju "zlokoban cilj" prema Severnoj Koreji i deo su opasnog uvoda u stvaranje "azijske verzije NATO-a", objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA u sredu.

Izveštaji KCNA stigli su nekoliko sati pre nego što je trebalo da lideri Južne Koreje i Japana po prvi put prisustvuju godišnjem samitu NATO kao posmatrači. Prema planu, oni će se takođe sastati sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji, prvom takvom trilateralnom samitu od 2017.

Tri zemlje će takođe sprovesti kombinovanu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu, pod nazivom Pacific Dragon.

"SAD postaju pakleno naklonjene vojnoj saradnji sa svojim lutkama na žici, ne obazirući se na primarni bezbednosni zahtev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja", saopštila je KCNA.

U sličnoj izjavi tokom vikenda, severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je sapštilo da su vežbe pokazale licemerje američkih ponuda o diplomatskom angažmanu i dijalogu bez preduslova.

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj raketnih testova, uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, i postoji zabrinutost da bi mogla da se sprema da testira nuklearno oružje po prvi put od 2017.

Južna Koreja i Japan su saveznici SAD, ali su njihovi međusobni odnosi zategnuti istorijskim tenzijama oko japanske okupacije Koreje od 1910-1945.

Vašington je podstakao Seul i Tokio da više sarađuju u suočavanju sa pretnjama iz Severne Koreje, kao i da se suprotstave rastućem uticaju Kine.

"Šema za formiranje vojnog saveza SAD-Japan-Južna Koreja, motivisana poklanjanjem Japana i Južne Koreje Sjedinjenim Državama, očigledno predstavlja opasan uvod u stvaranje 'azijske verzije NATO-a'", piše KCNA, optužujući Vašington za raspirivanje novog hladnog rata.

KCNA je prenela poseban komentar Kim Hio-Miunga, istraživača u Severnokorejskom međunarodnom društvu za politička istraživanja, koji je rekao da je NATO odgovoran za rat u Ukrajini i da postoje "zloslutni znaci da će pre ili kasnije crni talasi na severu Atlantik će prekinuti mir u Pacifiku".

"NATO nije ništa drugo do sluga realizacije strategije hegemonije SAD i oruđe lokalne agresije", napisao je Kim.

XS
SM
MD
LG