Linkovi

SAD: Kina se i dalje nada da će uzeti Tajvan bez sile


Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns tokom svedočenja pred odborom Senata, 10. marta 2022.
Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns tokom svedočenja pred odborom Senata, 10. marta 2022.

Strahovanje da bi ruska invazija na Ukrajinu podstakla Kinu da zauzme sličan pristup u slučaju Tajvana izgleda da se ne ostvaruje, barem ne još, smatraju najviši zvaničnici američke obaveštajne službe.

Kineski predsednik Ši Đinping "sasvim jasno vidi ponovno ujedinjenje sa Tajvanom kao cilj", rekla je direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns publici u Vašingtonu u sredu uveče, dodajući da Ši "i dalje više voli da to radi na miran način nego da koristi vojnu silu".

"Nema naznaka da trenutno namerava da zauzme Tajvan vojnom silom, iako planira za tu mogućnost", dodala je Hejns.

Visoki američki odbrambeni zvaničnici su više puta upozoravali na sve veću agresivnost Kine u Južnom kineskom moru i na Tajvanu i oko njega, kao i na povećanje vojne snage veće od bilo čega viđenog od Drugog svetskog rata.

Ovu zabrinutost je u sredu ponovio i NATO, koji je optužio Peking da "maltretira svoje susede i preti Tajvanu".

"Kina nije naš protivnik, ali moramo biti jasni u pogledu izazova koje ona predstavlja", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu alijanse u Madridu.

"Vidimo produbljivanje strateškog partnerstva između Moskve i Pekinga, a rastuća asertivnost Kine i njena politika prinude imaju posledice po bezbednost saveznika i naših partnera", dodao je on.

Američki Sekretarijat za trgovinu trgovine u sredu je zabranio izvoz pet kineskih kompanija zbog pružanja vojne podrške Rusiji.

Upitana o ograničenjima, Hejns je ponovila zabrinutost.

"Oni su se veoma trudili da sasvim javno ne zauzmu kritički stav prema Rusiji", rekla je ona. "A u isto vreme ono što vidimo jeste da oni pomažu Rusima na različite načine iza scene".

Drugi najviši američki zvaničnici ranije su rekli da nema dokaza o direktnoj podršci kineske vlade vojnim naporima Rusije u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG