Linkovi

SAD i Južna Koreja pripremaju se za nepredviđene situacije u susret severnokorejskom nuklearnom testu


Državni sekretar SAD Entoni Blinken rukuje se sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Parkom Jinom, u Stejt departmentu u Vašingtonu, 13. juna 2022. (Foto: AP/Roberto Schmidt/Pool)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken rukuje se sa južnokorejskim ministrom inostranih poslova Parkom Jinom, u Stejt departmentu u Vašingtonu, 13. juna 2022. (Foto: AP/Roberto Schmidt/Pool)

Sjedinjene Države i Južna Koreja se pripremaju za sve nepredviđene slučajeve neposredne nuklearne probe Severne Koreje, ali administracija predsednika Džoa Bajdena suočava se sa teškim pitanjima članova Kongresa i analitičara o diplomatskom ćorsokaku i nemogućnosti da odvrati Severnu Koreju od daljih provokacija.

U ponedeljak je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Park Džinom u Stejt departmentu. Njih dvojica su razgovarali o "jedinstvenom i čvrstom" odgovoru na neviđeni broj testova balističkih projektila i nuklearne pretnje Severne Koreje. Ove godine, Severna Koreja je lansirala 31 balističku raketu, oborivši prethodni rekord od 25 postavljen u 2019.

Park je rekao da veruje da je Severna Koreja završila pripreme za sledeću nuklearnu probu i da sada zahteva samo "političku odluku". To bi bila sedma nuklearna proba Pjongjanga od 2006. i prva od septembra 2017. godine.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin govori tokom konferencije za štampu sa državnim sekretaromSAD Entonijem Blinkenom, u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 13. juna 2022.
Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin govori tokom konferencije za štampu sa državnim sekretaromSAD Entonijem Blinkenom, u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 13. juna 2022.

"Ako se Severna Koreja upusti u još jednu nuklearnu probu, mislim da će to samo ojačati naše odvraćanje, a takođe i međunarodne sankcije, i samo će izolovati Severnu Koreju od međunarodne zajednice", rekao je Park novinarima tokom svoje prve posete Vašingtonu kao najviši diplomata Južne Koreje.

"Spremni smo da izvršimo i kratkoročna i dugoročna prilagođavanja našeg vojnog stava prema potrebi", rekao je Blinken tokom zajedničke konferencije za novinare.

Visoki američki diplomata je dodao da obe zemlje razgovaraju o tome kako da "prošire obim i razmere kombinovanih vojnih vežbi", kao i o "obuci na i oko Korejskog poluostrva".

Radna grupa za "prošireno odvraćanje" između SAD i Južne Koreje biće ponovo uspostavljena i "počeće da radi vrlo brzo u narednim nedeljama", rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori na konferenciji za štampu nakon sastanka sa minitrom inostranih poslova Južne Koreje Parkom Jinom, u Stejt dipartmentu, Vašington, 13. juna 2022.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori na konferenciji za štampu nakon sastanka sa minitrom inostranih poslova Južne Koreje Parkom Jinom, u Stejt dipartmentu, Vašington, 13. juna 2022.

Diplomatski zastoj

Severnokorejski državni mediji objavili su u subotu imenovanje Čoe Son Hui za prvu ženu ministra spoljnih poslova i jednu od najviših zvaničnica u njenoj istoriji. Nejasno je da li unapređenje Čoeove ukazuje na širi pomak u pristupu Severne Koreje prema SAD i Južnoj Koreji.

"Primetili smo imenovanje nove ministarke spoljnih poslova u Severnoj Koreji, ali naš pristup nije zasnovan niti zavisi od konkretnih pojedinaca. U potpunosti je fokusiran na politiku koju data zemlja sprovodi“, rekao je Blinken odgovarajući na pitanja Glasa Amerike.

Bajdenova administracija traži dijalog sa Pjongjangom bez preduslova i obratila se Severnoj Koreji, zvanično Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK) sa konkretnim predlozima, bilo preko trećih strana ili putem privatnih kanala, uključujući lične poruke visokih američkih zvaničnika visokim zvaničnicima DNRK , prema Sung Kimu, specijalnom predstavniku SAD u DNRK.

Severna Koreja nije odgovorila niti je nagovestila da je zainteresovana za diplomatske razgovore.

"Vreme je za preventivnu diplomatiju", rekao je Jun Jang-Kvan, bivši ministar spoljnih poslova Južne Koreje, a sada profesor emeritus na Nacionalnom univerzitetu u Seulu. On je to dao komentar tokom vebinara koji je organizovao vašingtonski think tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

"Želeo bih da preporučim Bajdenskoj administraciji da ozbiljno razmotri slanje posebnog visokog (kao jednokratnog angažmana) izaslanika u Severnu Koreju" da bi "posredovao u kriznoj situaciji i započeo dijalog", dodao je Jun, predlažući izmenu trenutnog pristupa Bajdenove administracije u kojem Sung Kim služi i kao američki ambasador u Indoneziji i kao specijalni izaslanik za pitanja Severne Koreje.

Kongresni kritičari

Dok je Bajdenova administracija podvukla kontinuiranu ekspanziju severnokorejskog"programa protivzakonitog nuklearnog oružja i raketa" kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava Indo-pacifički region i obećala da će pojačati "prošireno odvraćanje" od severnokorejskih provokacija, neki članovi Kongresa su skeptični prema ozbiljnost Stejt departmenta da da prioritet svojoj indo-pacifičkoj strategiji.

"Uprkos retorici administracije, budžetski zahtevi za Biro za istočnu Aziju i Pacifik (EAP) i Biro za južnu i centralnu Aziju (SCA) rangiraju se na samom dnu u poređenju sa drugim regionalnim biroima Stejt departmenta… Ukupno, ova dva biroa koji pokrivaju region Indo Pacifika čine samo 11 odsto ukupnog budžeta inostrane pomoći", rekao je republikanski predstavnik Stiv Šabot, visoko rangirani član Podkomiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma za Aziju, Pacifik, Centralnu Aziju i neproliferaciju, tokom saslušanja 7. juna.

"Administracija je zahtevala manje osoblja i manje finansiranja diplomatskih programa za EAP i SCA (biroe) zajedno nego što je zahtevala samo za Evropski biro", dodao je Šabot.

Drugi su izrazili zabrinutost da nevladine organizacije koje žele da pruže humanitarnu pomoć Severnoj Koreji možda to neće moći zbog aktuelnih sankcija, posebno u vreme izbijanja Kovida 19.

"Šta god režim da uradi sledeće, možemo očekivati da će narod Severne Koreje patiti pod težim uslovima, jer su dalje odsečeni od osnovne hrane i lekova", rekao je demokratski predstavnik Endi Levin tokom saslušanja prošle nedelje.

Bivši američki zvaničnici i neki stručnjaci primetili su da Severna Koreja nije bila toliko istaknuta na Bajdenovom samitu sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom prošlog meseca.

"Obično kada vidimo samit između američkog i južnokorejskog predsednika, posebno prvi sastanak na vrhu, istaknuta stavka je uvek Severna Koreja", rekao je Viktor Ča, viši potpredsednik i predsednik Koreje u CSIS-u koji je vodio pregovore sa Severnom Korejom pod administracijom bivšeg predsednika Džordža Buša.

"Predsednik Bajden je stigao u Koreju i prvo mesto na koje je otišao nije bila DMZ (demilitarizovana zona koja razdvaja dve Koreje), nije vodio ni intenzivne diskusije o Severnoj Koreji, već je otišao u fabriku Samsung u Pjongteku", rekao je Ča u nedavnom CSIS-ovom vebinaru.

Neki analitičari kažu da Sjedinjenim Državama ponestaje opcija.

"Sankcije do sada nisu promenile politiku Severa (Severne Koreje) i malo je verovatno da će sada imati veći uticaj", rekao je za Korejsku službu Glasa Amerike Dag Bendou, viši saradnik Instituta Kejto.

Suzan DiMađio, viša saradnica u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, rekla je: "Sada se čini da ćemo ući u težak period, a američke opcije su u najboljem slučaju ograničene".

Bil Galo i Kristi Li učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG