Linkovi

Vulin o "srpskom snu" u odgovor na kritike iz američke ambasade u Srbiji


ARHIVA: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
ARHIVA: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ambasada Sjedinjenih Država u Srbiji odbacila je izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu, ocenjujući da takva izjava nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom niti evropskim aspiracijama Srbije. U saopštenju na Tviteru, SAD su istakle da Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost i da su ga do sada "podržale sve vlade i svi predsednici Srbije."

U intervjuu dnevniku Politika u nedelju, ministar Vulin je, govoreći o svom zagovaranju ideje takozvanog "srpskog sveta", rekao da je jedini način da Balkan ostane stabilan da Srbi žive u jednoj državi. "Ako hoćemo da opstanemo veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod - kao prvi korak ka ujedinjenju", ocenio je Vulin dodajući da "svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba."

Posle kritike koju mu je uputila američka ambasada, Vulin je objavio svoj odgovor na vebsajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći: “Ne znam zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u EU, a ne mogu u zajedničkoj državi, ali znam da ja sanjam san o ujedinjenju Srba, baš kao što su ga sanjali svi moji preci”.

On je dodao da zna da “prirodni proces ujedinjenja Srba traje vekovima“, kao što zna i da će jednom biti i okončan, mirno, bez nasilja i sukoba, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

“Amerika se ponosi "američkim snom", pustite da i mi Srbi imamo svoj san. Amerika je postala velika na snu, zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki”, izjavio je Vulin.

On je takođe poručio da je ohrabren stavom američke ambasade u Srbiji da je Dejtonski sporazum uslov za postojanje Bosne i Hercegovine, navodeći da to znači da će se ambasada "aktivno založiti da SDA Bakira Izetbegovića iz svojih programskih opredeljenja izbriše ukidanje Republike Srpske kao i da će učiniti sve da se ovlašćenja oduzeta Republici Srpskoj vrate i ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim sporazumom."

Termin “srpski svet” Vulin je prvi put počeo da koristi 2020, kada je bio ministar za odbranu. "Vučić treba da stvara srpski svet. Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a predsednik Srbije je predsednik svih Srba", izjavio je u septembru 2020. Kritičari od tada ističu da koncept "srpskog sveta" izaziva nelagodnost država u regionu Balkana zbog asocijacija na srpsku politiku iz devedesetih godina, aspiracije o stvaranju "Velike Srbije" i ulogu tih težnji u raspadu bivše Jugoslavije.

Zapadni analitičari, koji ideju srpskog sveta vide kao pandan "ruskom svetu" - težnji Moskve da kulturno, ekonomski, politički i verski poveže etničke Ruse koji žive na području bivšeg Sovjetskog Saveza, upozoravaju da u oba slučaja koncept kulturne povezanosti može da bude okvir za teritorijalne pretenzije i mešanje u unutrašnja politička pitanja suverenih država.

XS
SM
MD
LG