Linkovi

Kontroverza zbog izveštaja o abortusu izvršenom kod desetogodišnje devojčice


Arhiva - Pobornici prava na abortus okupljeni u Indijani nakon odluke Vrhovnog suda SAD, 25. juna 2022.
Arhiva - Pobornici prava na abortus okupljeni u Indijani nakon odluke Vrhovnog suda SAD, 25. juna 2022.

Advokatica ginekološkinje iz Indijane, koja se našla u središtu vatrene političke oluje nakon što je progovorila o 10-godišnjoj devojčici, žrtvi zlostavljanja, koja je doputovala iz Ohaja na abortus, rekla je u četvrtak da je njena klijentkinja pružila odgovarajući tretman i da nije prekršia nijedan zakon o privatnosti pacijenata govoreći o slučaju neidentifikovane devojčice.

Advokatica Ketlin Dilejni izdala je saopštenje u ime ginekološkinje iz Indijanapolisa Kejtlin Bernard istog dana kada je republički državni tužilac Indijane Tod Rokita rekao da njegova kancelarija istražuje postupke Bernardove. On nije izneo nikakve konkretne optužbe za prekršaje.

Jedan 27-godišnji muškarac optužen je u sredu u Kolumbusu, u državi Ohajo, za silovanje devojčice, što je potvrdilo postojanje slučaja koji je prvo izazvao skepticizam kod nekih medija i republikanskih političara. Kritike objavljenog izveštaja su pojačane nakon što je demokratski predsednik Džo Bajden pomenuo slučaj i izrazio saosećanje sa devojčicom, dok je prošle nedelje potpisivao uredbu o zaštiti pristupu abortusu, posle presude Vrhovnog suda SAD kojom je ukinuta ustavna zaštita prava na abortus.

Advokatica Bernardove rekla je da je doktorka "preduzela sve odgovarajuće i ispravne radnje u skladu sa zakonom i svojom medicinskom i etičkom obukom kao lekara".

"Pratila je sve relevantne politike, procedure i propise u ovom slučaju, baš kao i svaki dan kako bi pružila najbolju moguću negu svojim pacijentima", rekla je Dilejn u saoopšenju. "Ona nije prekršila nijedan zakon, uključujući zakone o privatnosti pacijenata, i nije pozivana na disciplinsku odgovornost od strane svog poslodavca".

Bernard je državnom sekretarijatu za zdravstvo prijavila 2. jula abortus izvršen kod desetogodišnje pacijentkinje 30. juna, u skladu sa trodnevnim rokom koji je propisan državnim zakonom kada se abortus vrši kod devojčica mlađih od 16 godina, prema izveštaju koji je dobio Indianapolis Star i VKSIN-TV Indijanapolisa tražeći pristup javnim podacima. U izveštaju se navodi da je devojčica koja je tražila abortus bila zlostavljana.

Dilejni je rekla da razmišlja o pokretanju pravnih postupaka protiv "onih koji su klevetali moju klijentkinju", uključujući tužioca Indijane Rokitu, koji je rekao da će istražiti da li je Bernardova prekršila pravila o postupanju u slučaju zlostavljanja dece ili zakone o prijavljivanju abortusa. Rokita je rekao da će njegova kancelarija ispitati da li bilo šta što je Kejtlin Bernard rekla novinama o slučaju krši federalne zakone SAD o privatnosti u medicini.

Sekretarijat za zdravstvo i socijalne usluge nije odgovorio na pitanja da li je protiv Bernardove podneta bilo kakva tužba na osnovu zakona o privatnosti, niti je na to pitanje odgovorila Univerzitetska bolnica Indijane, gde Benard radi kao ginekološkinja akušer. Ali pravilo o privatnosti HIPAA štiti samo "zdravstvene podatke koji mogu najviše mogu da identifikuju pojedinca", navodi se na veb stranici odeljenja.

Tužilac Indijanapolisa, gde je sproveden abortus, rekao je da samo njegova kancelarija ima ovlašćenja da podnese bilo kakve krivične prijave u takvim situacijama i da je Bernardova bila "izložena zastrašivanju i maltretiranju".

"Mislim da je zaista opasno kada ljudi u organima za sprovođenje zakona počnu da pokušavaju da pokrenu krivičnu istragu na osnovu glasina na internetu", rekao je demokratski tužilac okruga Marion Rajan Mirs.

Neki republikanci koji su podržali stroge restrikcije za abortus uvedene u Ohaju nakon presude Vrhovnog suda, uključujući državnog tužioca Ohaja Dejva Josta, u početku su postavili pitanje da li je priča koju je Bernardova prenela novinama stvarna. Nakon što je Foks njuzu u ponedeljak rekao da nema dokaza koji potkrepljuju postojanje slučaja, Jost je kasnije rekao da mu se "srce cepa zbog bola koje je pretrpelo ovo dete" i da je njegova istražna jedinica spremna da podrži policiju u slučaju.

U četvrtak, Jost je intenzivno kritikovan zbog svojih javnih izjava, uključujući tvrdnju da je devojčica mogla da dobije dozvolu za abortus u sopstvenoj državi, Ohaju, na osnovu medicinskog izuzeća. U Ohaju abortus je zabranjen nakon šeste nedelje trudnoće.

Po svemu sudeći u odgovor na kritike, objavio je "pravno objašnjenje" u kojem su detaljno opisani medicinski izuzeci od zakona. Zastupnici prava na abortus i pravnici kažu da medicinski izuzeci od zakona - ugroženost života majke, veliki rizici od telesnih povreda i vanmaterične trudnoće - ne bi od krivičnog gonjenja zaštitili lekara iz Ohaja koji je izvršio abortus devojčici.

Kejtlin Bernard nije odgovorila na mejlove i SMS poruke agencije Asošijeted pres koja je zatražila njen komentar slučaja.

XS
SM
MD
LG