Linkovi

Da li će u Americi biti odobrene pilule za kontracepciju bez recepta?


Uprava za hranu i lekove dala je odobrenje za prve pilule za kontracepciju na svetu u maju 1960.
Uprava za hranu i lekove dala je odobrenje za prve pilule za kontracepciju na svetu u maju 1960.

Prvi put do sada, jedna farmaceutska kompanija zatražila je dozvolu da prodaje pilule za kontracepciju u Americi za koje neće biti potreban recept.

Zahtev kompanije HRA Farma podnet u ponedeljak Upravi za hranu i lekove (FDA) predstavljaće značajnu odluku za zdravstvene regulatore u vreme pravnih i politički borbi povodom ženskog reproduktivnog zdravlja.

Kompanija je saopštila da vreme njenog podnošenja zahteva nije povezano sa nedavnom odlukom Vrhovnog suda o ukidanju odluke u slučaju Rou protiv Vejda kojom je abortus legalizovan u SAD.

Pilule na bazi hormona su već decenijama najčešći vid kontrole rađanja u Americi. Milioni žena ih koriste od 1960-ih. Da bi se kupile, do sada je uvek bio potreban recept, pre svega zbog toga da bi lekari mogli da prate retke neželjene efekte - rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka.

Zahtev francuske farmaceutske kompanije sadrži podatke prikupljene tokom višegodišnjih istraživanja, u želji da se federalna Uprava za hranu i lekove uveri da žene mogu da bezbedno same prate svoje zdravlje i procene rizike, i na efikasan način koriste pilulu.

“Mislili smo da je vreme da jedan proizvod, koji je prisutan poslednjih 50 godina, i koji bezbedno koriste milioni žena, sada postane još dostupniji", izjavila je Frederik Velgrin, direktorka za strategiju kompanije.

Federalna uprava za hranu i lekove mogla bi da izda dozvolu sledeće godine, koja bi se odnosila samo na pilulu HRA, koja bi se prodavala pod svojim originalnim imenom Opil. Kompanija je 2014. kupila licencu za proizvodnju decenijama stare kontraceptivne pilule od Fajzera, ali se trenutno ne prodaje na američkom tržištu.

Aktivisti za reproduktivna prava želeli bi da i druge kontraceptivne pilule počnu da se prodaju bez recepta, a kasnije i pilule za abortus.

Zbog potencijala da odluka FDA o zahtevu HRA postavi presedan, regulatorna kompanija se još jednom našla pod intenzivnom političkom lupom. Prošle godine, protivnici abortusa su oštro kritikovali agenciju, dok su je ujedno hvalili aktivisti za ženska prava, kada je omogućila lakši pristup pilulama za abortus. Agencija se sa sličnim političkim pritiskom suočavala 2006. godine, kada je odobrila upotrebu pilule za hitnu kontracepciju Plan B, za koju nije potreban recept.

ARHIVA - Demonstrantkinje protestuju ispred Vrhovnog suda 25. marta 2015, za vreme razmatranja slučaja o tome da li kompanije treba da zaposlenima obezbede osiguranje koje uključuje i pokrivenu kontracepciju.
ARHIVA - Demonstrantkinje protestuju ispred Vrhovnog suda 25. marta 2015, za vreme razmatranja slučaja o tome da li kompanije treba da zaposlenima obezbede osiguranje koje uključuje i pokrivenu kontracepciju.

Mnoge konzervativne grupe naglašavaju da su samo zainteresovane za ograničavanje abortusa, a državne zabrane često ekplicitno isključuju kontracepciju. I pre zahteva HRA, demokrate u Kongresu su pozivale FDA da brzo razmotri svaku eventualnu aplikaciju.

“Pozivamo FDA da bez odlaganja razmotri zahteve za dozvolu pilula za kontracepciju bez recepta, i da odluku donese isključivo zasnovano na podacima", navodi se u pismu koje je u martu agenciji uputila 50 članova kokusa za pravo na abortus u Predstavničkom domu.

Mnogi lekovi koji su sada u širokoj upotrebi prešli su put od izdavanja na recept do kupovine bez recepata, uključujući lekove za bolove, gorušicu i alergije. U svakom od tih slučajeva, kompanije moraju da pokažu da potrošači razumeju oznake na leku, mogu da procene rizike i koriste ih bezbedno i efikasno bez profesionalnog nadzora. HRA je provela sedam godina sprovodeći studije koje zahteva FDA, uključujući i probu u kojoj je tokom šest meseci praćeno zdravstveno stanje hiljadu žena koje su uzimale tu pilulu.

Inicijativu francuske kompanije podržava koalicija istraživača ženskog zdravlja i aktivista koji skoro dve decenije rade na tome da kontracepcija postane šire dostupna, posebno grupama koje imaju manji pristup zdravstvenoj zaštiti.

XS
SM
MD
LG