Linkovi

Bajden potpisao uredbu kojom štiti pravo na abortus


Predsednik Bajden potpisuje uredbu o pravu na abortus u Beloj kući, u prisustvu potpredsednice Kamale Haris, sekretara za zdravstveo Havijera Besere i zamenice sekretara za pravosuđe Lise Monako, 8. jula 2022.
Predsednik Bajden potpisuje uredbu o pravu na abortus u Beloj kući, u prisustvu potpredsednice Kamale Haris, sekretara za zdravstveo Havijera Besere i zamenice sekretara za pravosuđe Lise Monako, 8. jula 2022.

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je u petak uredbu kojom se štiti pravo na abortus, posle odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta univerzalna zaštita prava na abortus i odluka o tom pitanju preneta na pojedinačne države. U više od deset država od tada su uvedena striktna ograničenja ili potpune zabrane obavljanja procedure abortusa, a u još deset i više će se, narednih nedelja i meseci, uvoditi dodatne restrikcije.

"Vrhovni sud je jasno pokazao da neće štititi prava žena. Ja hoću", poručio je Bajden.

Predsednik je navodno bio pod sve većim pritiskom demokrata da mora snažnije da reaguje i uradi nešto povodom odluke Vrhovnog suda. U petak je ukazao na ograničenja svog položaja, i istakao da bi bila potrebna odluka Kongresa da se pravo na abortus ponovo uspostavi u državama gde su uvedene zabrane.

On je pozvao žene da glasaju u novembru, navodeći da je najbrži način da se zaustavi i preokrene ukidanje prava na abortus da se izabere značajna demokratska većina u Kongresu kako bi se usvojili zakoni koji garantuju ta prava.

"To je najbrži put koji nam je na raspolaganju", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući. "Nadam se i snažno verujem da će žene izaći na izbore u rekordnom broju da povrate prava koja im je sud oduzeo."

Takođe je upozorio da će republikanci, ukoliko preuzmu kontrolu nad Kongresom u novembru usvojiti zabranu abortusa na nacionalnom nivou, ali je rekao da će uložiti veto na bilo kakvu takvu odluku.

Predsednička uredba bi trebalo da ublaži neke kazne sa kojima bi se mogle suočiti žene koje žele da abortiraju, kada presuda Vrhovnog suda stupi na snagu, ali generalno ne može da očuva pravo na abortus u celoj zemlji.

Uredba daje ovlašćenja sekretarijatima za zdravstvo i pravosuđe da se jače bore protiv zabrane pilule za abortus i protiv zabrane ženama da putuju u drugu državu, ako je u njihovoj abortus zabranjen. Takođe, propisuje se na koji način se tretiraju medicinski podaci, odnosno štite podaci o ženama koje žele da abortiraju.

Biden is also directing his staff to convene volunteer lawyers to provide women and providers with pro bono legal assistance to help them navigate new state restrictions after the Supreme Court ruling.

Bajdena sve jače kritikuju članovi Demokratske stranke da ne radi dovoljno na zaštiti prava na abortus. Predsednik je, otkako je presuda doneta, isticao više puta da je njegova mogućnost da utiče na stanje stvari limitirana bez Kongresa.

"Konačno, Kongres je taj koji je trebalo da presudu Ro protiv Vejda pretoči u federalni zakon", kazao je Bajden prošle nedelje.

Vrhovni sud je krajem juna doneo odluku kojom se saveznim državama ponovo daje pravo da regulišu politike o abortusu, pa se procenjuje da će ta procedura biti zabranjena ili strogo ograničena u polovini saveznih država.

XS
SM
MD
LG