Linkovi

SZO: Odluka Vrhovnog suda SAD o abortusu ugrožava živote


Protes pristalica prava na abortus u Indijanapolisu(Foto: AP /AJ Mast)
Protes pristalica prava na abortus u Indijanapolisu(Foto: AP /AJ Mast)

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je u sredu odluku američkog Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda i ocenio da je ukidanje ostavnog prava na abortus "nazadovanje" koje će na kraju ugroziti živote.

Tedros je na konferenciji za novinare rekao da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbednom i legalnom abortusu spasava živote.

"Dokazi su nepobitni. Ograničavanje abortusa primorava žene i devojke na abortuse koji nisu bezbedni, što rezultira komplikacijama, i čak smrtnim slučajevima", poručio je Tedros. Dodao je da bi bezbedan abortus trebalo posmatrati kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da će ograničavanje pristupa legalnom prekidu trudnoće disproporcionalno pogoditi žene u najsiromašnijim i najmarginalizovanijim zajednicama.

"To zaista nismo očekivali od Sjedinjenih Država", poručio je generalni direktor SZO i naglasio da strahuje da je odluka Vrhovnog suda korak "unazad". Sjedinjene Države su proteklih godina podržavale brojne zdravstvene programe za žene u zemljama u razvoju, uključujući i pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Zaista smo se nadali da će SAD biti lider po tom pitanju", rekao je Tedros.

Glavna naučnica SZO, doktorka Somja Svaminatan, rekla je da je stav te agencije UN zasnovan na višedecenijskim podacima iz brojnih zemalja.

Iz iskustva znam, dok sam radila u Indiji, da pristup bezbednom abortusu spasava živote", poručila je Svaminatan i ocenila da je onemogućavanje pristupa abortusu "kao da se nekome odbija davati lek koji može da spasi život".

Naglasila je i da zabrane abortusa neće mnogo smanjiti broj prekida trudnoće, dok su žene koje to rade u uslovima koji nisu bezbedni u opasnosti da dobiju fatalnu infekciju.

"Te zabrane guraju žene u ruke ljudi koji zloupotrebljavaju situaciju, vrše abortuse koji nisu bezbedni, što često rezultira ogromnom štetom po njihovo zdravlje i ponekad smrću", upozorila je glavna naučnica SZO.

Naglasila je da je proteklih godina zabeležen trend povećanje pristupa abortusu, uključujući i regione gde je postojalo oštro protivljenje, kao što je Latinska Amerika.

"Žalosno je videti da neke zemlje nazaduju", rekla je Svaminatan, komentarišući američku odluku.

Generalni direktor SZO rekao je da strahuje da mnoge zemlje možda neće razumeti implikacije odluke Vrhovnog suda i da bi mogle da preduzmu mere da ograniče abortus.

"Globalne posledice takođe zabrinjavaju. Ovde je u pitanju život majke. Ako je bezbedan abortus ilegalan, onda će žene definitivno pribjeći rizičnim načinima. A to znači da bi to moglo da ih košta života", zaključio je Tedros.

XS
SM
MD
LG