Linkovi

Gde je u Americi i dalje legalan abortus?


Demonstrantkinje ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu
Demonstrantkinje ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu

VAŠINGTON - Odluka Vrhovnog suda kojom se ukida univerzalno pravo na abortus dato presduom Rou protiv Vejda iz 1973, dovela je do toga da je u polovini američkih država aboruts nelegalan ili je pod strogim restrikcijama.

Trinaest država je spremilo zakone koji su stupili na snagu čim je Rou oboren: Arkanzas, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Mizuri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta i Vajoming, navodi se u statistici organizacije Gatmaher institut koja se bavi pravom na abortus.

U navedenim državama zakoni ili potpuno zabranjuju abortus, ili ga dozvoljavaju do 6, odnosno 15. nedelje. Nova pravila stupiće na snagu momentalno ili najkasnije za mesec dana, zavisi od države do države. U preostalim državama već su postojali zakoni koji brane ili ograničavaju pravo na abortus.

Međutim, u Kaliforniji, Nevadi, Oregonu i Vašingtonu, kao i na Istočnoj obali, abortus ostaje legalan. Guverner Kalifornije Gevin Njusom najavio je da će pravo na abortus biti uneseno u ustav te zemlje.

Očekuje se da abortus ostaje legalan i u Ilinoisu, Kanzasu, Minesoti i Novom Meksiku.

I države Kolorado, Kontektikat, Merilend, Nju Džerzi i Vermont svojim zakonima su zaštitile ili čak proširile pravo na abortus.

U praksi, to će značiti da, na primer, žena iz Majamija na Floridi mora da otputuje avionom ili da vozi 11 sati u najbližu državu u kojoj je dozvoljen abortus. U slučaju Floride, to je Severna Karolina udaljena 1.100 kilometara.

Ostaje otvoreno i pitanje pilula za abortus, koje žene mogu dobijati poštom posle onlajn konsultacije sa lekarom, bez odlaska u kliniku.

Neke konzervativne države su već zabranile pilule, a stručnjaci kažu da će to biti još jednostavnije sada kada je pala presuda Rou protiv Vejda.

U 32 savezne države pilule se mogu dobiti samo odlaskom u kliniku, a šest država - među kojima su Teksas i MIzuri, zabranjuju upotrebu telemedicine u slučaju pilula za abortus.

U 21 državi ne postoje precizne zabrane, ali se od pacijentkinje zahteva da barem jednom poseti kliniku za pobačaje - što znači da ne može da uradi onlajn konsultaciju i dobije pilule poštom, podaci su Kajzer fondacije.

XS
SM
MD
LG