Linkovi

Vrhovni sud presudio u korist školskog trenera koji se molio na terenu


ARHIVA : Zaštitna ograda i pripadnici policije ispred Vrhovnog suda SAD (Foto: REUTERS/Leah Millis)
ARHIVA : Zaštitna ograda i pripadnici policije ispred Vrhovnog suda SAD (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u ponedeljak je podržao fudbalskog trenera jedne srednje škole u državi Vašington, koji je klečao i molio se na terenu posle utakmica, što bi moglo da osnaži prihvatljivost određenih verskih praksi u školama, prenosi agencija Asošijeted pres.

Sud je presudio u korist trenera Džozefa Kenedija 6 naprema 3, sa konzervativnim sudijama u većini, a liberalnim u manjini. Sudije su saopštile da mu prvi amandman američkog Ustava garantuje pravo na molitvu.

"Ustav i naše najbolje tradicije nalažu uzajamno poštovanje i toleranciju, a ne cenzuru i represiju, podjednako za verske i stavove koji to nisu", napisao je u obrazloženju odluke sudija Nil Gorsač.

Slučaj je primorao sudije da razmotre balans između prava na slobodu veroispovesti i govora nastavnika i trenera sa pravima učenika da ne budu pod pritiskom da učestvuju u verskim obredima.

Reč je o najnovijoj u nizu odluka Vrhovnog suda u korist verskih organizacija i uverenja. Sud je ranije ovog meseca presudio da država Mejn ne može da isključi verske škole iz programa koji nudi pomoć u školarini za privatne obrazovne ustanove, što bi moglo da verskim organizacijama obezbedi veći pristup novcu poreskih obveznika, ocenjuje AP.

Liberalna sutkinja Vrhovnog suda Sonja Sotomajor, koja je bila protiv najnovije odluke, saopštila je da "nas ona stavlja na opasan put primoravanja država da se isprepliću sa religijom". Protiv odluke su bile i sudije Stiven Brejer i Elena Kegan.

Odluku su pozdravili trener i njegovi advokati iz jedne hrišćanske pravne organizacije. Pol Klement, advokat koji je izneo argumente u korist trenera Kenedija, rekao je da će mu odluka omogućiti "da se konačno vrati tamo gde pripada - da trenira fudbal i sam se tiho moli posle utakmice".

Kenedi je u saopštenju naveo da je "uvek samo želeo da se vrati na teren sa svojim momcima".

Kenedi, hrišćanin, je bivši trener u jednoj srednjoj školi u Bremertonu, u državi Vašington. Počeo je da trenira američki fudbal u školi 2008. godina, a u početku se molio sam na kraju utakmica. Uskoro su mu se pridružili učenici, a Kenedi je počeo da drži kratke, motivacione govore pune verskih aluzija. To je radio godinama, a predvodio je i molitve u svlačionici. Škola je 2015. godine saznala za to i zatražila od njega da prestane sa dotadašnjom praksom.

Kenedi je prestao da vodi molitve u svlačionici i na terenu, ali je nastavio sam da se moli, dok su učenici mogli da mu se pridruže ako su to želeli. Školski zvaničnici, koji su bili zabrinuti da bi mogli da budu tuženi zbog kršenja verskih sloboda učenika, zatražili su od trenera da prestane da kleči i moli se posle utakmice "dok je još na dužnosti". Kada je ipak nastavio da to radi, poslat je na plaćeni odmor.

U saopštenju, školski okrug Bremertona i njegovi advokati saopštili su da se odlukom Vrhovnog suda podriva odvojenost države i crkve predviđena Ustavom.

Školski okrug je naveo da je "poštovao zakon i preduzeo mere da zaštiti verske slobode svih učenika i njihovih porodica" i da će raditi sa advokatima da bi osigurao "inkluzivnu sredinu za sve učenike, njihove porodice i osoblje".

Tri sudije Vrhovnog suda - Brejer, Kegan i Semjuel Alito - pohađali su državne škole, a ostale katoličke.

Presuda u ponedeljak još jedan je uspeh za konzervativce, posle odluke prošle nedelje da se ukine ustavno pravo na abortus.

XS
SM
MD
LG