Linkovi

"SAD ne sprovode vakcinalnu diplomatiju kada doniraju vakcine"


U Afriku je stiglo manje od 2 odsto vakcina podeljenih širom sveta
U Afriku je stiglo manje od 2 odsto vakcina podeljenih širom sveta

SAD su najavile da će donirati još 20 miliona vakcina protiv koronavirusa, uz 60 mliona doza koje su već najavljene, ali se i dalje ne zna kome će tačno biti date.

Gejl Smit, koordinatorka radne grupe za Kovid u Stejt departmentu, nije konkretno rekla kome će Amerika donirati vakcine, ali je istakla da se blisko sarađuje sa Kovaksom i da će se tako utvrditi kojim su zemljama najpotrebnije.

"Još nismo odlučili gde ćemo ih slati. Imaćemo uskoro te informacije. Analiziramo situaciju u svakom delu sveta, svesni smo da je jako mali broj vakcina u Africi"

Zdravstveni ekspreti UN su procenili da su od 1,4 milijarde doza vakcina koje su donirane po svetu, samo 24 miliona stiglo u Afriku - što je manje od 2 odsto.

Smit je naglasila da, za razliku od Kine i Rusije, SAD ne sprovode vakcinalnu diplomatiju kada doniraju vakcine. Ponovila je da će Amerika davati vakcine onima kojima su potrebne, a da zauzvrat neće tražiti ništa.

"Naš stav, kada je reč o diplomatiji vakcina, je da su vakcine sredstvo za postizanje javnog zdravlja. Njihova svrha je da privedu pandemiju kraju. Nećemo ih koristiti kao sredstvo uticaja ili pritiska. Vakcine ćemo davati onima kojima su najpotrebnije, to će biti kriterijum, kao i podaci o javnom zdravlju. I sarađivaćemo sa partnerima u okviru Kovaksa".

Smit je dodala da su SAD najveći donator vakcina u okviru Kovaksa i apelovala i na druge bogate zemlje da daju više. Istakla je i da će donacije vakcina biti praćene investicijama u proizvodnju vakcina širom sveta.

Predsednik Džo Bajden je ranije najavio da će Amerika davati vakcine.

"Mnogo se govori o tome kako Rusija i Kina utiču na svet vakcinama. Mi želimo da utičemo na svet svojim vrednostima, inovacijama, pameću, pristojnošću. Kao što je u Drugom svetskom ratu Amerika bila arsenal demokratije, tako ćemo u borbi protiv Kovida biti arsenal vakcina za ostatak sveta".

XS
SM
MD
LG