Linkovi

Bajden najavio da će 90 odsto odraslih građana SAD-a moći da bude vakcinisano do 19. aprila


Američki prerdsednik Džozeef Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući (REUTERS/Jonathan Ernst)
Američki prerdsednik Džozeef Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući (REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih država moći da bude vakcinisano protiv koronavirusa do 19. aprila.

Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od pet milja (osam kilometara, prim.nov.) od ijednog odraslog građanina u SAD. Preostalih deset procenata građana biće vakcinisano do 1. maja”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima iz Bele kuće.

Prema njegovim rečima – tokom prethodnog vikenda građani su primili deset miliona vakcina protiv Kovida 19.

Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je sto miliona vakcina. Sada ćemo, za četrdeset dana, pokušati da damo još stotinu miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno”, poručio je američki predsednik.

Osim toga – Bajden je građane upozorio da pojačaju mere opreza.

Jako sam ozbiljan kada kažem da smo tek na pola puta. Nije vreme da se opustimo. Ako spustimo gard stanje može postati gore. Novi sojevi virusa utiču na rast broja novih slučajeva. Ljudi su manje oprezni i to nije dobro. Potrebno je da svako do nas uradi svoj deo posla. Jer smo i dalje u bici protiv virusa koja je daleko od dobijene”, istakao je predsednik Sjedinjenih Država.

Perite ruke, držite fizičku distancu, nosite maske, vakcinišite se kada budete mogli! Sada nije vreme za slavlje, već da ispunimo svoju dužnost brige jednih od drugima – Ii da se borimo do kraja”, poručio je Bajden u obraćanju iz predsedničke rezidencije.

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedeljak da preduzmu mere predostrožnosti da spreče širenje Kovida 19 u svetlu rasta broja zaraženih širom zemlje.

Direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski zatražila je od zvaničnika i drugih da upozore na ozbiljnost situacije da bi se sprečio četvrti talas zaraze Kovidom 19.

Iznova imam osećaj da smo na pragu katastrofe. Sada sam uplašena”, rekla je Valenski na konferenciji za novinare.

Dodala da je ukupan broj zaraženih u Americi u nedelju premašio 30 miliona, a da je sedmodnevni prosek novoobolelihnešto manji od 60.000 dnevno. To je rast od 10 odsto u odnosu na prethodni sedmonedeljni period. Povećan je broj hospitalizacija, a beleži se i rast broja žrtava.

Zvaničnici su kao uzroke novog rasta naveli otvaranje ekonomija u saveznim državama i preuranjeno ublažavanje restrikcija, uz povećanje broja putnika.

Valenski je naglasila da je putanja pandemije u SAD slična onoj u evropskim zemljama, kao što su Nemačka, Italija i Francuska, u kojima je nedavno registrovan rast zaraženih.

Nemamo luksuz da ne preduzimamo ništa. Moramo da sarađujemo da sprečimo četvrti talas, za zdravlje naše zemlje”, poručila je Valenski.

Kampanja vakcinacije se intenzivira širom SAD, ali su u pojedinim delovima zemlje ukinute mere za suzbijanje pandemije, uključujući i obavezno nošenje maski.

Izdržite. Ovo će biti trka između vakcina i onoga što se događa kada je reč o dinamici pandemije. Možemo da pobedimo, ako budemo još malo duže strpljivi”, rekao je ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči.

Zvaničnici i dalje preporučuju da se izbegavaju putovanja koja nisu neophodna i ohrabruju građane da nastave da nose maske i drže socijalnu distancu da bi se sprečilo širenje virusa i njegovih opasnih varijanti.

XS
SM
MD
LG