Linkovi

SZO: Vakcinacija u Evropi "neprihvatljivo spora"


ARHIVA - Vakcinacija u Italiji
ARHIVA - Vakcinacija u Italiji

Kampanja vakcinacije protiv Kovida 19 u Evropi je "neprihvatljivo spora", rekao je u četvrtak direktor za Evropu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Hans Kluge, ističući da to povećava zabrinutost da bi kašenjene u imunizaciji moglo da produži pandemiju dok se šire novi sojevi koronavirusa.

Samo 10 odsto stanovnika tog regiona je primilo jednu dozu vakcine, dok je 4 procenta u potpunosti vakcinisano, rekao je Kluge.

"Vakcinacija je neprihvatljivo spora. Moramo da ubrzamo taj proces većom proizvodnjom, uklanjanjem prepreka za vakcinisanje i upotrebom svake doze koju imamo u zalihama, sada", naglasio je visoki zvaničnik SZO.

Evropa je bila sporija od Britanije i Sjedinjenih Država, ne samo u narudžbi vakcina od kompanija prošle godine, već i u davanju dozvole za njihovu upotrebu. Čak i kada su vakcine odobrene, stopa vakcinacije je uglavnom zaostajala za britanskom i američkom.

Kluge je dodao da broj novozaraženih u Evropi raste u svakoj starosnoj grupi osim među starijima od 80 godina, što je znak da vakcinacija starijih osoba daje rezultate, ali da su mlađi ljudi ranjivi zbog usporene distribucije vakcina.

"Dok se zabrinjavajuće varijante i dalje šire, a bolnice su pod sve većim opterećenjem, verski praznici dovode do povećanog kretanja putnika", naglasio je Kluge u saopštenju i poručio da je "ubrzanje vakcinacije ključno".

Kampanju vakcinacije su osim nedovoljnih zaliha, dodatno usporili i sporovi u pogledu izvoza, kašnjenja u proizvodnji vakcina, te strahovanja u pogledu bezbednosti vakcine Astra Zeneke zbog izveštaja o zgrušavanju krvi.

Pojedine zemlje i dalje ne vakcinišu građane Astra Zenekinom vakcinom, dok su neke od njih, među kojima je i Nemačka, ograničile njenu upotrebu na starije od 60 godina.

Regulatori i SZO saopštili su da korist od upotrebe vakcine nadmašuje rizike i da proučava incidente sa pojavom krvnih ugrušaka.

XS
SM
MD
LG