Linkovi

Ubrzano zapošljavanje u SAD, stopa nezaposlenosti pala na 6 odsto


ARHIVA - Oglas za zapošljavanje na ulazu u restoran u Majamiju

Poslodavci u Sjedinjenim Državama su u martu zaposlili više radnika nego što se očekivalo, a kao razlozi se navode ubrzana vakcinacija i veća vladina pomoć. Novi podaci o tržištu rada, kako ocenjuje agencija Rojters, učvrstili su očekivanja da je u toku ekonomski oporavak.

Sekretarijat za rad objavio je u petak da je broj radnih mesta porastao za 916.000 prošlog meseca, što je najveći dobitak od avgusta prošle godine. Revidirani su i podaci za februar - saopšteno je da je otvoreno 468.000 radnih mesta umesto 379.000 kako je prethodno saopšteno.

Predsednik Džo Bajden pozdravio je izveštaj, ali i upozorio Amerikance da ekonomski napredak može da se preokrene ako broj zaraženih od koronavirusa ponovo počne naglo da raste u zemlji.

"Pred nama je još dug put. Nemojte da predate napredak za koji smo se tako naporno borili. Moramo da završimo posao, potrebno nam je da svi Amerikanci i dalje budu na oprezu u ovoj završnici", rekao je Bajden novinarima.

Ekonomisti, s kojima je Rojters razgovarao, očekivali su povećanje od 647.000 u martu. Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca pala na 6 odsto sa 6,2 procenta u februaru.

Prošlog meseca, broj radnih mesta je rastao širom ekonomskih sektora. Restorani, hoteli i barovi - najteže pogođeni pandemijom - dodali su 216.000 radnih mesta, a građevinske kompanije 110.000. U proizvodnom sektoru je otvoreno 53.000 radnih mesta, a u profesionalnim i biznis službama, koje obuhvataju i inženjerstvo i arhitekturu, 66.000

Još jedan ohrabrujući znak za američki ekonomiju je i podatak da se oko pola miliona žena zaposlilo prošlog meseca, što je delom i odraz otvaranja škola širom zemlje. Disproporcionalan broj žena je tokom pandemije napustio posao ili su prestale da traže zaposlenje, a u velikom broju slučajeva su se na to odlučile da bi mogle da brinu o deci koja su nastavu pratila kući.

Međutim, put do punog oporavka je i dalje dug s obzirom na to da je više od 4 miliona Amerikanaca nezaposleno više od pola godine.

Izveštaj o zapošljavanju, koji ekonomisti pomno prate, objavljen je na bolnu godišnjicu za tržište rada. U martu 2020. godine, taj izveštaj je prvi ukazao na posledice zatvaranja biznisa čije poslovanje nije bilo vitalno - kao što su restorani, barovi i teretane - da bi se usporilo širenje pandemije Kovida 19.

Tada je izgubljeno gotovo 1,7 miliona poslova, dok je još 20,7 miliona radnih mesta zatvoreno u aprilu. Ekonomisti procenjuju da će biti potrebne najmanje dve godine da se povrati više od 22 miliona poslova izgubljenih tokom pandemije.

Ekonomisti očekuju da će broj radnih mesta u proseku rasti za najmanje 700.000 mesečno u drugom i trećem kvartalu. To bi u kombinaciji sa vladinim paketom ekonomske pomoći i sa oko 19 hiljada milijardi dolara koliko su domaćinstva ušteđela tokom pandemije trebalo da podstakne ogromnu potražnju.

Ekonomija bi ove godine mogla da raste po najbržoj stopi od 1984 godine - 7 odsto. Prošle godine, zabilježen je pad od 3,5 odsto - najveći za 74 godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG