Linkovi

Bela kuća preuveličava krizu na granici, razmatra uvođenje vanrednog stanja


Potredsednik Majk Pens govori u Beloj kući nakon sastanka sa liderima kongresa po pitanju bezbednosti na granici, 4. januara 2019.
Potredsednik Majk Pens govori u Beloj kući nakon sastanka sa liderima kongresa po pitanju bezbednosti na granici, 4. januara 2019.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa snažno se trudi da prikaže situaciju na granici sa Meksikom kao neposrednu "humanitarnu i nacionalnu bezbednosnu krizu", kako bi obezbedila podršku za finansiranje izgradnje zida, u borbi sa zakonodavcima koja je dovela zemlju do 18-odnevnog delimičnog zatvaranja vlade.

Tramp bi trebalo da se povodom toga obrati naciji preko televizije u utorak, pre nego što bude otputovao na granicu u četvrtak.

Pred obraćanje predsednika, potpredsednik Majk Pens brifovao je novinare u ponedeljak, naglašavajući da tamo postoji "bona fide (istinska) kriza", optužujući demokrate zato što "odbijaju da pregovaraju" o ponovnom otvaranju vlade.

Pens se pridružio sekretarki za nacionalnu bezbednost Kirsten Nilsen, koja je rekla da status kvo finansiranje i zakoni nisu dovoljni za bavljenje krizom "sa kojom se suočavamo na granici".

Demokrate i nekoliko zastupnika prava imigranta tvrde da administracija netačno predstavlja situaciju i optužuju je za kreiranje krize iz političkog razloga izgradnje zida na granici, što je Tramp obećao tokom predsedničke kampanje 2016.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi i lider demokratske manjine u senatu Čak Šumer izdali su saopštenje kasno u ponedeljak pozivajući televizijske mreže da daju demokratama šansu da odgovore na Trampov govor, rekavši da njegova istorija sugeriše na to da će obraćanje biti "puno zlonamernosti i pogrešnih informacija".

Takođe su rekli da predsednik treba da prihvati to da njegov plan za zid nema dovoljno podrške u Kongresu.

"Demokrate i sve veći broj republikanaca u Kongresu ponavljaju zahteve predsedniku i lideru (republikanske većine u Kogresu Miču) Mekonelu da okončaju Trampovo zatvaranje i ponovno otvore vladu, dok Kongres raspravlja o Trampovom skupom i neefikasnim zidu", rekli su Pelosi i Šumer.

Tokom protekle dve nedelje, demokratski lideri posetili su Belu kuću dva puta kako bi pregovarali o sporazumu sa predsednikom, ali u tome nisu uspeli. Rekli su da pregovori tokom vikenda o bezbednosti na granici nisu uspeli da pokažu napredak.

Migranti beže od suzavca koji su bacili pripadnici američke granične patrole, na meksičkoj strani granične ograde, nakon što su probali da se popnu na ogradu kako bi došli do San Dijega, Kalifornia, nedaleko od Tihuane, Meksiko, 1. januara 2019.
Migranti beže od suzavca koji su bacili pripadnici američke granične patrole, na meksičkoj strani granične ograde, nakon što su probali da se popnu na ogradu kako bi došli do San Dijega, Kalifornia, nedaleko od Tihuane, Meksiko, 1. januara 2019.

Nacionalno vanredno stanje?

Bela kuća istražuje legalnost proglašenja nacionalnog vanrednog stanja na granici kako bi započela izgradnju zida bez odobrenja Kogresa. Tokom svog brifinga, Pens je rekao da Tramp nastavlja da vaga ideju, ali da tek treba da donese odluku.

Na vidiku nema kraja blokadi rada vlade, koja je obustavila četvrtinu operacija vlade SAD od 22. decembra i prisilila oko 800.000 federalnih službenika da rade bez plate ili da odu na prinudni odmor.

Upitan na koji način muke zaposlenih prevazilaze predsednikovu želju za barijerom na granici, Pens je rekao da administracija razume teret sa kojim se suočavaju vladini radnici, ali se nada da to "nećemo saznati".

Odgovarajući na zahtev demokrata, Kancelarija za budžet i upravljanje poslala je prepravljenu procenu predloga za finansiranje izgradnje zida senatovom komitetu za izdvajanja.

Uz 5.6 milijardi za zid, administracija traži dodatnih 800 miliona dolara za "hitne humanitarne potrebe" kako bi zbrinula migrante na granici.

XS
SM
MD
LG