Linkovi

Amerika proslavila Dan nezavisnosti


Dan nezavisnosti u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Dan nezavisnosti u Americi

Širom Sjedinjenih Američkih Država obeležava se državni praznik Dan nezavisnosti – u znak sećanja na 4. jul 1776. kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije.

Na taj dan brojnim manifestacijama u gradovima SAD i prestonici Vašingtonu proslavljaju se istorija, politička tradicija i američki način života.

Evidentne su razlike u načinu obeležavanja praznika u odnosu na prethodnu godinu. Tokom vikenda očekuje se da će oko 47 miliona Amerikanaca putovati avionima ili automobilima, prema podacima Američkog udruženja vozača automobila. To je porast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U isto doba prošle godine, brojni Amerikanci su delimično slavili ili nisu uopšte slavili nacionalni Dan nezavisnosti. U trenutku dok se zemlja borila sa drugim talasom infekcije Kovidom 19.

Međutim, sada je drugačije.

Glavna promena je naravno vakcina, ali takođe imamo i osećaj kako da lečimo pacijente sa Kovidom 19. Razumemo terapije koje bi trebalo da koristimo, one koje nemaju najviše negativnih efekata”, objašnjava Tajson Bel lekar Univerzitetske bolnice u Virdžiniji.

Građanima su trenutno dostupne tri vakcine koje su odobrile federalne vlasti. A, uz kampanju vakcinacije od strane Bele kuće, država i lokalnih vlasti, broj smrtnih slučajeva je sve manji, u proseku 256 dnevno, prema podacima Centara za kontrolu bolesti.

Ako pogledate ko je hospitalizovan, ko su ljudi koji su toliko bolesni da treba da idu u bolnicu, njih 90 i više procenata je nevakcinisano ili delimično vakcinisano. Drugim rečima, vakcine drže vakcinisane ljude van bolnice i delotvorne su”, kaže Vilijam Šefner sa Univerziteta Vanderbilt.

Administracija predsednika Bajdena ističe to što je od kada je preuzela mandat dato više od 326 miliona doza vakcina, kao i dam je 54 procenta građana potpuno vakcinisano. Ali oklevanje u pogledu vakcinacije i dalje ostaje, a Bajdenov cilj da 70 odsto odraslih bude vakcinisano do 4. jula, nije ispunjen.

Oni koji nisu vakcinisani predstavljaju opasnost za širu populaciju od širenja novih i možda štetnijih mutacija virusa, upozorava lekar Tajson Bel.

Da li bi mogla da postoji neka druga varijanta na putu koja bi potencijalno mogla da ima mutaciju, a koja bi mogla da joj pomogne da promakne vakcini, a onda se moramo vratiti na početak? To je svakako moguće”, upozorava Bel.

Nagla pojava delta varijante virusa podstakla je nova zatvaranja u delovima sveta koji se bore protiv rekordnih infekcija i smrtnih slučajeva, pri čemu se više od četvrtine slučajeva u SAD-u sada pripisuje toj varijanti.

Margaret Heris, predstavnica Svetske zdravstvene organizacije,kaže da je distribucija vakcina glavni problem.

Raspodela vakcina širom sveta je nejednaka. Neke zemlje su se zaista utrkivale i vakcinisale više od 50 odsto svog stanovništva, ali imamo druge zemlje, a većina njih su sa nižim srednjim dohotkom, koje su vakcinisale nešto više od 1 odsto svoje populacije. Mi smo glasno apelovali, poručujući zemljama da podele višak doza vakcina", kaže Bel.

Medicinski stručnjaci saglasni su da, sve nade za iskorenjivanje pandemije i još normalniji praznik 4. jula naredne godine, zavise od koordiniranih globalnih napora.

XS
SM
MD
LG