Linkovi

Amerika slavi 239 godina nezavisnosti


Američka muzička legenda Beri Menilou tokom sinoćnje generalne probe za večerašnji koncert u Vašingtonu
Američka muzička legenda Beri Menilou tokom sinoćnje generalne probe za večerašnji koncert u Vašingtonu

Bezbednosne mere širom zemlje pojačane zbog upozorenja na potencijalne terorističke pretnje, stotine hiljada se očekuju na Nacionalnom travnjaku u Vašingtonu, pred večerašnji tradicionalni koncert i veliki vatromet povodom 4. jula...

Širom SAD, Amerikanci obeležavaju 239. godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije, a bezbednosne mere su pojačane, zbog upozorenja na potencijalne terorističke pretnje.

Američki predsednik Barak Obama poželeo je svim građanima srećan Dan nezavisnosti u svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji, na dan kada njegova starija ćerka Malija puni 17 godina.

"Prva porodica" u Beloj kući danas organizuje "roštilj u dvorištu" za nekoliko stotina pripadnika oružanih snaga i njihove porodice.

U okolini Vašingtona, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan govorio je na ceremoniji na kojoj je američko državljnastvo dobilo 100 osoba u Maunt Vernonu, imanju prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona, u saveznoj državi Virdžinija. Za tu priliku, bili su prisutni i glumci prerušeni u predsednika Vašingtona i njegovu suprugu Martu.

Stotine hiljada ljudi okupljaju se u Vašingtonu povodom tradicionalnog koncerta i velikog vatrometa na Nacionalnom travnjaku, koji je planiran za subotu uveče. Nastupiće između ostalih Beri Menilou, Nikol Šerzinger, irski tenor Ronan Tinan i američki Nacionalni simfonijski orkestar.

Dodatne policijske snage i i dodatne zaštitne ograde raspoređene su oko Nacionalnog travnjaka.

U NJujorku, guverner Endrju Kuomo, juče je naredio pojačane mere bezbednosti u celoj saveznoj državi tokom celog produženog vikenda.

Vlasti grada Njujorka, koji ima najbrojniju policijsku službu u SAD, angažovao je 7.000 policijaca i skoro sve one koji se bavi protivterorizmom, kako bi osigurale bezbednost za vreme proslave 4. jula.

XS
SM
MD
LG