Linkovi

Porast broja novoobolelih od Kovida 19 zasenio Dan nezavisnosti


Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavisnosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obeležavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika; Foto: (REUTERS/Caitlin Ochs)
Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavisnosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obeležavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika; Foto: (REUTERS/Caitlin Ochs)

Rast broja novoobolelih od koronavirusa u 39 američkih država bacio je senku na obeležavanje Dana nezavisnosti - u trenutku kada raste zabrinutost zdravstvenih stručnjaka da bi praznične žurke mogle doprineti razbuktavanju pandemije i novom opterećenju bolničkog sistema.


Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavinosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obeležavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika.

Broj potvrđenih slučajeva na Floridi, u poslednja tri od ukupno četiri dana, veći je od 10.000. U nedelju ih je prijavljeno 10.059 čime je premašen bilans koji je prijavila bilo koja od evropskih zemalja tokom vrhunca pandemije na sopstvenoj teritoriji, izvestio je Rojters.

Sve je više prijavljenih slučajeva u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu, kao i u Ajovi, Ohaju i Mičigenu. Uprkos porastu broja infekcija kupači su se okupljali na Klivoter plaži na Floridi koja je bila otvorena na Dan nezavisnosti.

Američke države Florida i Teksas u kojima je poslednjih nedelja zabeležen značajan porast obolelih od koronavirusa – u subotu su prijavile rekordan ukupan broj novoobolelih građana - 20.000.

Kupači na Klirvoter plaži u američkoj državi Florida
Kupači na Klirvoter plaži u američkoj državi Florida

Šest dana zaredom u državi Teksas beleži se porast broja građana smeštenih na bolničko lečenje, ukupno 7.890, od čega je njih 238 hospitalizovano u poslednja 24 sata. Severna Karolina i Južna Karolina, Tenesi, Aljaska, Mizuri, Ajdaho i Alabama rekordne podatke o novoobolelim građanima prijavili su u petak.

Značajan porast broja obolelih u jedanaest američkih država

U poslednjih sedam dana jedanaest američkih država beleži dvocifreni procentni rast potvrđenih novih slučajeva: Arizona (26%), Florida (18%), Nevada (16%), Južna Karolina (15%), Alabama (15%), Teksas (14,5%), Misisipi (14%), Džordžija (13%), Ajdaho (11%), Kanzas (10%) i Juta (10%).


Poređenja radi u državi Njujork, epicentru pandemije u Sjedinjenim Državama prethodnih meseci, u bolnicu je u subotu prebačeno ukupno 844 pacijenta – mnogo manje od skoro 19.000 pacijenata koji je na bolničkom lečenju bilo u punom zamajcu pandemije.

Rast broja novoobolelih u južnim i zapadnim američkim državama, koje su među prvima primenile restriktivne mere u borbi sa pandemijom, ali i otpočele njihovo popuštanje, povećao je budnost zdravstvenih radnika uoči prazničkog vikenda i obeležavanja Dana nezavisnosti.

Većina vatrometa širom SAD-a bila je otkazana, jer je državna i lokalna admninistracija pozvala Amerikance da izbegavaju masovna okupljanja, primenjuju fizičko distanciranje i prekrivaju usta i nos dok borave van svojih domova.

Nisu, međutim, svi poštovali upozorenja. Društvene mreže preplavili su snimci mladih ljudi koji se zabavljaju na Dajmond lejku u državi Mičigen.

Plaže su, zbog rasta broja novih slučajeva koronavirusa, zatvorene tokom prazničnog vikenda širom Južne Kalifornije i Južne Floride. Međutim, letovalište Oušn Siti u Merilendu, kao i plaže u Alabami i na Floridi.

Čak i u Kaliforniji, koja je prva od američkih država počela zatvaranje ekonomije i primenu meru ostanka kod kuće – broj novoobolelih se dnevno povećava za 7 odsto.

Karlos Himenez, gradonačelnik Okruga Majami Dejd, proglasio je noćni policijski čas i stopirao otvaranje kockarnica i drugih lokala.

Država Arkanzas je u petak donela uredbu o obaveznom nošenju maski u javnosti. Odluka je doneta pošto je na isti način postupio guverner Teksasa Greg Abot predomislio i proglasio obaveznim nošenjem maski za lice na teritoriji te države.

Prema podacima američkog univerziteta Džons Hopkins ukupan broj obolelih građana od koronavirusa u SAD-u iznosi 2,8 miliona. Od posledica te bolesti preminulo je skoro 130.000 građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG