Linkovi

Bajden: Administracija rešava probleme snadbevanja, transporta i jača konkurentnost


Američki predsednik tokom boravka u Klivlendu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je da će administracija koju predvodi preduzeti korake kako bi rešila probleme u lancu snadbevanja, otežanog transporta, nedovoljne konkurentnosti u ekonomiji.

Bajden je rekao da će nove mere biti predstavljene u narednim danima.

"Administracija će preduzeti mere da se izbori sa problemima u nabavci, počevši od građevinskog materijala i problema transporta, kao i intenziviranja napora u proizvodnji kompjuterskih čipova", rekao je Bajden tokom posete Klivlendu, u američkoj državi Ohajo.

Američki predsednik, koji često ističe da mu je cilj oporavak američke ekonomije od posledica pandemije koronavirusa, nastoji da bude usvojen finansijski plan vredan hiljade milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu, proizvidnju, brigu o deci i druge oblasti.

Najavljeno je da će Bajden u petak objaviti plan budžeta za 2022. koji će prema rečima Dženet Jelen, američke sekretarke za finansije, američki dug učiniti većim od obima ekonomije, ali neće doprineti inflatornim pritiscima.

Republikanci se, sa druge strane, protive Bajdenovim planovima - među kojima je i veće oporezivanje bogatijih građana, kao i velikih korporacija.

Očekuje se da bi veća potrošnja uticala na smanjenje nezaposlenosti nakon pandemije koronavirusa od čijih posledica su preminule stotine hiljada građana, dok su milioni ostali bez posla.

Negativni aspekti takvog kursa bili su povećanje cene goriva i drvne građe, nestašica računarskih čipova, što je uticalo na stvaranje zabrinutosti da bi oporavak mogao biti ugrožen rastom cena ili nestašicom važnih roba i radne snage.

Bajden, međutim, odbacuje takve sumnje.

"U periodu ekonomskog oporavka prirodno je da postoje neravnine na putu. Globalna ekonomija se ne može pokrenuti tako što ćete pritisnuti prekidač. Biće uspona i padova u otvaranju radnih mesta i ekonomskim izveštajima. Biće problema sa lancem snabdevanja, kao i promena cena na putu ka stabilnom rastu", odgovor je predsednika Bajdena na takve tvrdnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG