Linkovi

Bajden o aprilskom usporavanju zapošljavanja: Još se izvlačimo iz duboke provalije


Džozef Bajden, predsednik SAD (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je brojka od 266.000 otvorenih radnih mesta tokom aprila pokazala da su Sjedinjene Države na pravom putu, ali da im predstoji još mnogo posla.

Čujem komentare da bi trebalo da budemo razočarani. Nismo mislili da će celokupan oporavak da se dogodi šezdeset dana od stupanja na snagu plana za oporavak američke ekonomije. Bilo nam je jasno da se radi o dugotrajnom procesu – čije rezultate je moguće sagledati nakon godinu dana“, rekao je Bajden reporterima u Beloj kući.

Javnosti se obratio pošto je Sekretarijat za rad objavio brojke na osnovu kojih je deo američke javnosti procenio da je april obeležio trend usporenog zapošljavanja.

Bajden: Očekujem da ću biti u mogućnosti da se sastanem sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da očekuje da će biti u mogućnosti da se uskoro sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Uveren sam da ćemo moći to da izvedemo. Mesto i vreme nisu još određeni i radi se na tome", rekao je Bajden reporterima u Beloj kući.

Poručio je da sa Putinom želi da se sastane uprkos tome ruskom masovnom raspoređivanju trupa u blizini Ukrajine.

"To ne utiče na moju želju da se susretnemo nasamo i primetićete da je donedavno bilo raspoređeno više trupa. Povukao ih je", rekao je Bajden.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, tokom nedavne posete Ukrajini izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju tu zemlju u okolnostima koje je označio kao bezobzirne i agresivne poteze Rusije usled grupisanja trupa nadomak ukrajinske granice.


Agencija Rojters izvestila je da je to usporavanje primoralo brojne poslodavce da se snalaze kako bi doskočili naglo rastućoj potražnji. Istovremeno, Rojters je javio da su podaci o broju otvorenih radnih mesta u martu, koje je objavio Sekretarijat za rad, revidirani na 770.000 – umesto prvobitnih prijavljenih 916.000.

"Izveštaj pokazuje da imamo veći problem - 8 miliona radnika manje u odnosu na period pre pandemije. Oni traže posao, ali nisu u mogućnosti da ga nađu, ne radi se ovde o tome da ne žele da rade", rekao je Bajden odgovarajući na primedbe da zbog izdašnijih beneficija u okviru nedavno usvojenog paketa pomoći od 1,9 hiljada milijardi dolara - deo građana ne želi da traži posao jer primaju naknade koje su veće od minimalne zarade.

Kako je objasnio SAD se još izvlače, kako se izrazio, iz duboke provalije.

"Niko ne treba da potceni koliko je ovo ozbiljna borba. Treba da izgradimo ekonomiju koja garantuje dostojanstvo. Ovog meseca zaposleno je 266.000 ljudi više u odnosu na prošli. Plan za spas američke ekonomije dizajniran je da pokrije celu godinu i treba da nas vrati tamo gde smo bili. Ali, odatle treba da nastavimo sa planom za otvaranje radnih mesta za koji se zalažem - jer je potrebno da izgradimo infrastrukturu", rekao je američki predsednik tokom obraćanja novinarima u Beloj kući.

Brojke koje ukazuju na usporavanje trenda zapošljavanja američkih građana pokazale su se u trenutku otvaranja ekonomije, poboljšanja u oblasti javnog zdravlja i značajnih finansijskih izdvajanja američke vlade.

Podaci Sekretarijata za rad pokazuju trend opadanja kada je reč o privremenim poslovima, kao i smanjenje zaposlenosti u proizvodnji i maloprodaji – što bi, kako Rojters ocenjuje, moglo da izazove ošrtije kritike izdašnih državnih naknada za suzbijanje nezaposlenosti.

Američko tržište rada, navodi Rojters, podržava izrazito prilagodljiva fiskalna i monetarna politika. Američki predsednik Džozef Bajden predložio je potrošnju još četiri hiljada milijardi dolara na obrazovanje i brigu o deci, kao i porodice sa srednjim i nižim prihodima, infrastrukturu i radna mesta.

Bajden: Iran ozbiljan u nukleranim pregovorima, ali nejasno koliko

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da veruje da je Iran ozbiljan u vezi sa pregovorima o nuklearnom programu te zemlje koji se vode u Beču - ali da je, kako je ukazao, nejasno koliki je stepen te ozbiljnosti.

"Ozbiljan je. Koliko i šta su spremni da urade je druga priča. Ali, i dalje razgovaramo", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Uprkos evidentnim poboljšanjima u sferi ekonomije, koja je po proceni stručnjaka bila pod najvećim izazovima od vremena Drugog svetskog rata, milioni američkih građana su i dalje nezaposleni. Veliki deo njih trenutno je, usled pandemije, trajno nezaposlen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG