Linkovi

Senator Džonson u poseti regionu, u Srbiji 10. i 11. septembra


Senator Ron Džonson prilikom poslednje posete Beogradu, 18. februara 2018.
Senator Ron Džonson prilikom poslednje posete Beogradu, 18. februara 2018.

Američki senator Ron Džonson boraviće u poseti Srbiji 10. i 11. septembra, potvrđeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu. On će boraviti u poseti regionu, kako je kratko najavljeno iz ambasade, i tom prilikom susrešće se sa zvaničnicima u Makedoniji, Grčkoj, Srbiji i Kosovu.

Ron Džonson je američki zvaničnik blizak predsedniku SAD Donaldu Trampu, a očekuje se da će pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.

Džonson je i osoba zadužena za specijalne misije, zbog čega njegov dolazak u region prate i medijske spekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca, navode mediji u Beogradu.

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Odbora za spoljne poslove i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Susreti s Vučićem

Ovo nije njegova prva poseta Srbiji, pošto se Džonson u februaru ove godine već sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je od senatora zatražio pomoć u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se pre nešto više od godinu dana, krajem avgusta 2017, a u julu prošle godine sreli su se i u Vašingtonu.

Predsednik Srbije Aleksandar u razgovoru sa senatorima Krisom Marfijel (levo) i Ronom Džonsonom
Predsednik Srbije Aleksandar u razgovoru sa senatorima Krisom Marfijel (levo) i Ronom Džonsonom

Američki senator tada je izjavio da se nada da će se predsednik Vučić i Srbija suprotstaviti svim pokušajima da se da diplomatski imunitet rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu,

To nije bila prva izjava Džonsona u vezi sa ruskim uticajem na Balkanu, na kojem je republikanski senator boravio i u maju prošle godine, i tada poručio da je ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno.

“Ne možemo da zapostavimo Balkan, jednostavno ne možemo. Mislim da EU mora da nastavi politiku prihvatanja novih članica”, izjavio je tada Džonson.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG