Linkovi

Vučićeva poseta Vašingtonu, čekajući susret s Pensom


Predsednik Srbije Aleksandar u razgovoru sa senatorima Krisom Marfijel (levo) i Ronom Džonsonom
Predsednik Srbije Aleksandar u razgovoru sa senatorima Krisom Marfijel (levo) i Ronom Džonsonom

Drugog i najvažnijeg dana svoje posete SAD, tokom kojeg treba da se sastane i sa potpredsdnikom Majkom Pensom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je između ostalog i sa dvojicom uticajnih senatora, kopredsedavajućim senatskog pododbora za Evropu Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Glavne teme bili su bilateralni odnosi, parlamentarna saradnja, podrška SAD evrointegracijama Srbije i situacija u regionu.

Senator Džonson rekao je posle susrtea da ih je Vučić podsetio na dugu istoriju odnosa i saradnje dve zemlje.

"Naravno, bilo je i prepreka na tom putu, ali on je došao kod nas i pokazao dobru volju da se unaprede odnosi", dodao je Džonson, dok je senator Marfi naglasio da su snažniji odnosi sa Srbijom nešto što podržavaju obe stranke u Kongresu.

"Ovde u Vašingtonu se često ne slažemo u vezi sa određenim stvarima, ali ovo je pitanje u kojem su obe partije ujedinjene. Problemi na Balkanu ne mogu da se reše bez liderstva Beograda, predsednik Vučič je u poziciji da bude taj lider i u tome želimo da ga podržimo, i republikanci i demokrate", rekao je Marfi.

Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu
Kongresa.

“To su bili pre svega razgovori o našoj političkoj i ekonomskoj budućnosti i odnosima sa Ruskom Federacijom. Čini mi se da sam mnoge stvari uspeo da razjasnim, ali mi moramo mnogo više energije da uložimo u predstavljanje naših stavova u Vašingtonu i borbu u Vašingtonu”, rekao je predsednik Srbije.

Tokom susreta sa senatorima, Vučić je istakao da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner EU.

On je senatore obavestio i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, ukazavši na neophodnost implementacije dogovorenog.

Vučić se potom sastao i sa kopredsedavjućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, a dan je počeo susretom sa predstavnicima američkog Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (BCIU), sa kojima je razgovarao o mogućnostima i uslovima za investiranje u Srbiji.

Susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u Beloj kući trebalo bi da počne oko 4:30 po loklanom vremenu.

XS
SM
MD
LG