Linkovi

Uhapšeni strani državljani, snimali Stari generalštab


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Pripadnici Vojne policije priveli su tokom vikenda osmoro stranih državljana koji su, kako se tvrdi, pokušali ili da "neovlašćeno snimaju vojne objekte", ili da "neovlašćeno ulaze u vojne objekte", gde je civilima ulaz strogo zabranjen, izjavio je ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin. Privođenja je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Među privedenim strancima dvoje je Amerikanaca.

"Nadležne službe rade na rasvetljavanju svih ovih događaja, i kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost", rekao je Vulin u ponedeljak.

"Ja ne želim ovome da pridajem veći značaj nego što jeste, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost, i da ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja upada u prostore koje kontroliše Vojska Srbije odavno nije zabeležen", naveo je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.
Naglasio da građani "mogu da budu mirni" jer su svi nadležni organi "veoma efikasni, budni i vode računa o bezbednosti vojnih objekata, kao i o bezbednosti svakog građanina".

"Sve naše bezbednosne strukture su uključene u rešavanje ovih slučajeva", dodao je Vulin,

Ranije u ponedeljak RTS je objavio vest da je vojna policija dan ranije uhapsila dva Amerikanca i dve Ukrajinke, pod sumnjom da su dronom pokušali da snime zgradu starog generalštaba.

Privedeni su predati civilnoj policiji, a RTS podseća da tu zgradu koriste Vojnoobaveštajna agencija i Vojnobezbednosna agencija.

Vučić: Ništa opasno

Predsednik Vučić je novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom kazao da će detalje o tom hapšenju saznati kasnije te večeri na sastanku s predstavnicima bezbednosnih službi.

"Ne mislim da je to nešto posebno opasno, bilo je tu i državljana nekih drugih zemalja ali da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj službe bezbednosti", kazao je predsednik Srbije.

Podsećamo, u Beogradu je početkom meseca uhapšen pripadnik američkih "Mornaričkih foka" K.D. Policija je u stanu u kome je boravio pronašla pištolj CZ-99, proizveden u kragujevačkoj Zastavi, sa izbrisanim brojem.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je tada da je "očigledno da se nešto dešavalo", ali nije izneo nikakve dalje detalje tog hapšenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG