Linkovi

Brnabić o vezama SAD i Srbije sa članovima Kongresa


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Brnabić se tokom dana u Vašingtonu sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je kongresmenima Pou i Kliveru zahvalila na angažovanju u Srpskom kokusu i promovisanju tema i pitanja od značaja za Srbiju.

Iz kancelarije kongresmena Poa Glasu Amerike je rečeno da su dvojica kopredsedavajućih srpskog kokusa razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o "važnom odnosu SAD i Srbije." Kako je navedeno, "prva poseta premijerke Kongresu je održana u trenutku dok se obeležava 100 godina od kada su se američki i srpski vojnici zajedno borili u Prvom svetskom ratu."

"U razgovorima smo pokrili širok niz pitanja, uključujući pronalazak mirnog i međusobno prihvatljivog rešenja za pitanje Kosova. I kongresmen Kliver i ja smo ponovili svoje uverenje da SAD moraju da ostanu posvećene stvaranju bližih transatlanskih veza sa Srbijom", navodi se u saopštenju kongresmena Teda Poa.

Kongresmen Emanuel Kliver je na Tviteru napisao da se, zajedno sa svojim kolegom Poom, jutros sastao sa premijerkom Srbije. "Kao kopredsedavajući srpskog kokusa, drago mi je što smo mogli da sednemo i razgovaramo o odnosima naše dve zemlje."

Iz vlade Srbije je saopšteno da je, u razgovoru sa kongresmenima i senatorima predsednica vlade istakla da je Srbija otvorena za partnerski dijalog sa SAD.

„Posebno želim da istaknem važnost zadržavanja postojećeg obima snaga KFOR na Kosovu i Metohiji, kao i američkog učešća u toj misiji, u cilju zaštite srpske zajednice i očuvanja stabilnosti na Kosovu i Metohiji“, naglasila je
Brnabić.

Američki zvaničnici pozitivno su ocenili angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama pod mandatom UN i EU, kao i saradnju sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, saopšteno je iz kabineta Ane Brnabić.

U sredu se premijerka Srbije sastaje sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom, a razgovaraće i sa uticajnim republikanskim senatorima Ronom Džonsonom i Tomom Kotonom.

U delegaciji sa premijerkom je i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će se sastati sa savetnikom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džonom Boltonom i pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom. Srpska delegacija biće i domaćin prijema u Kongresnom centru za posetioce povodom obeležavanja stogodišnjice od isticanja srpske zastave na Beloj kući.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG