Linkovi

Demokrate u Senatu odbacile republikanski paket pomoći zbog Kovida 19


Lider senatske republikanske većine Mič Mekonel (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)
Lider senatske republikanske većine Mič Mekonel (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)

Članovi Senata iz redova demokrata odbacile su umanjeni paket pomoći zbog posledica koronavirusa koji se predložili republikanci – uz obrazloženje da je preskroman u trenutku dok se pandemija širi Sjedinjenim Državama.

Predlog republikanskog paketa pomoći

— obezbeđivanje 105 milijardi dolara za ponovno otvaranje škola

— zaštita od tužbi preduzetnika i poslova koji se pripremaju za otvaranje

— nedeljna isplata 300 dolara pomoći nezaposlenima

— otpisivanje 10 milijardi dolara duga Poštanskoj službi SAD-a

— obezbeđivanje 31 milijarde dolara za vakcinu protiv koronavirusa, 16 milijardi za testiranje na virus i 15 milijardi za otvaranje dečjih ustanova

— suma od 20 milijardi dolara namenjenih poljoprivrednim proizvođačima

— izdvajanje 258 milijardi dolara za drugi krug subvencija da bi se osigurala primanja

Predlogom nije predviđena direktna isplata 1.200 dolara dok bi plaćanje naknade od 300 dolara za nezaposlene isteklo 27. decembra.


Glasanjem, čiji je skor uglavnom po partijskoj liniji bio 52-47, okončane su nedelje prepirki o petom po redu zakonu koji je trebalo da obezbedi lakše podnošenje posledica Kovida 19. Uprkos tvrdnjama obe strane da žele da postignu dogovor – to se međutim nije dogodilo.

Time je, najverovatnije okončana mogućnost, da se pre novembarskih izbora u Kongresu usvoji odluka o još jednom novčanom paketu pomoći za građane Sjedinjenih Država.

Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, izjavio je da demokrate nisu odstupile od, kako ih je označio, nerazumnih zahteva. Optužio ih je da zbog sopstvene političke koristi sprečavaju republikance i predsednika Trampa da pobede virus neposredno uoči izbora.

Sa druge strane, Čak Šumer – lider manjinskih demokrata u Senatu, uzvratio je da su republikanci izgubili dodir sa realnošću. Predvideo je i da bi se republikanci i Bela kuća mogli vratiti za pregovarački sto jer je, kako je istakao, Kovid 19 glavni izazov sa kojim se suočavaju američki građani.

Suma od predloženih 500 milijardi dolara iznosila je ugrubo polovinu svote o kojoj su letos govorili republikanski lideri – ali je, sve ukazuje, bila prevelika za većinu konzervativaca iz redova republikanaca.

Umesto toga – zakon koji su predložili članovi Republikanske partije bio je usredsređen na pomoć školama, nezaposlenima i malim preduzetnicima.

To je pridobilo podršku većeg broja republikanaca, ali je iniciralo protivljenje demokrata, koji su tvrdili da je izostavljen značajan broj ranjivih kategorija društva.

Uprkos tome što deluje da se broj slučajeva obolelih širom SAD-a drastično ne uvećava – ekonomske i društvene poteškoće su široko rasprostranjene. Zatvaranjima su pogođena domaćinstva, škole i poslovi.

Stručnjaci upozoravaju da bi broj obolelih mogao biti u porastu ukoliko građani ne budu poštovali smernice zdravstvenih zvaničnika o upotrebi maski i fizičkom distanciranju – posebno kada počnu lošiji vremenski uslovi i sezona gripa.

XS
SM
MD
LG