Linkovi

Lobisti povezani sa Trampom profitirali na federalnoj pomoći zbog Kovida


ARHIVA: Lobista Brajan Balard (u sredini) sa drugim lobistima u kafeteriji Kapitol hila (Foto: AP/Steve Cannon)
ARHIVA: Lobista Brajan Balard (u sredini) sa drugim lobistima u kafeteriji Kapitol hila (Foto: AP/Steve Cannon)

Četrdeset lobista povezanih sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pomoglo je svojim klijentima da dobiju više od 10 milijardi dolara federalne pomoći zbog koronavirusa. Među njima je pet bivših zvaničnika administracije, čiji rad potencijalno narušava etičku politiku Trampove administracije, navodi se u izveštaju grupe za nadzor rada vlade "Javni građanin" (Public citizen).

Lobisti koje je identifikovala ta organizacija su ili radili u Trampovoj izvršnoj vlasti, učestvovali u predizbornoj kampanji, bili deo odbora koji je prikupljao novac za proslave inauguracije ili su bili deo njegovog tima za tranziciju. Mnogi su donatori Trampove kampanje, a neki aktivno prikupljaju donacije za njegov reizbor.

Među njima je Brajan Balard, koji je služio u predsednikovom tranzicionom timu, prvi čovek za finansije u Republikanskom nacionalnom komitetu (Republikanskoj partiji), a prikupio je više od milion dolara za odbore koji skupljaju donacije za Trampa.

U martu ga je angažovala kompanija Londrilaks (Laundrylux), snabdevač komercijalnih mašina za pranje i sušenje veša, pošto je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio smernice prema kojima praonice veša nisu bile uključene u spisak neophodnih biznisa, koji mogu da ostanu otvoreni za vreme restrikcija. Nedelju dana kasnije, administracija je objavila nove smernice dodajući praonice na spisak neophodnih preduzeća.

Dejv Urban, Trampov savetnik i blizak saradnik, zaradio je više od 2,3 miliona dolara za usluge lobiranja ovde godine. Firma na čijem je čelu, Amerikan Kontinental Grup, predstavlja 15 kompanija, uključujući lanac apoteka Volgrins i kompaniju koja je vlasnik šampionata u mešovitim borilačkim veštinama (UFC).

Predsednik Tramp je obećao da će smanjiti uticaj lobista u Vašingtonu i u predizbornoj kampanji ponavljao da će "isušiti močvaru". Međutim, za vreme njegove administracije, industrija lobiranja cveta, što je trend koji se pojačao kada je Kongres usvojio paket pomoći građanima i preduzećima pogođenim koronavirusom, u vrednosti od 3,6 hiljade milijardi dolara.

Dok je novac bio namenjen kao urgentna pomoć naciji, čiju je ekonomiju teško pogodila pandemija, federalna pomoć je stvorila veoma povoljnu situaciju za lobiste.

"Močvara je živa i zdrava u Vašingtonu", napisao je Majk Tenglis, jedan od autora izveštaja.

"Veliki uspesi koje ti ljudi ostvaraju u lobiranju mogu da se pripišu njihovim vezama sa Trampom".

Bela kuća nije odgovorila na zahtev AP-a da komentariše ovaj izveštaj.

Ubrzo pošto je Tramp stupio na položaj, izdao je uredbu kojom se bivšim zvaničnicima administracije zabranjuje da, u periodu od pet godina, lobiraju u agenciji u kojoj su prethodno bili formalno zaposleni. Drugi deo uredbe zabranjuje bivšim političkim funkcionerima da lobiraju kod ove administracije tokom ostatka Trampovog mandata.

Pa opet, petoro lobista koji su bivši zvaničnici administracije, potencijalno su uradili upravo to za vreme "buma" u lobiranju tokom koronavirusa.

- Kortni Lorens je bivša zamenica pomoćnika sekretara za pravna pitanja u Sekretarijatu za zdravstvo 2017. i 2018. godine. Postala je lobista za kompaniju Signa 2018, a navedena je kao deo tima koji je lobirao kod Sekretarijata za zdravstvo, Centara za usluge Medikera i Medikejda (programa državno finansirane zdravstvene zaštite za starije i siromašne građane) i još najmanje dve agencije. Signa nije odgovorila na zahtev za komentar.

- Šenon Mekgen, supruga bivšeg savetnika Bele kuće Dona Mekgena, radila je 2017. i 2018. kao savetnica sekretaru za finansije Stivenu Mnučinu. Zatim se pridružila Nacionalnoj asocijaciji agenata nekretnina kao glavni lobista i navodi se kao deo tima koji je lobirao u oba doma Kongresa, kao i šest agencija, uključujući i Sekretarijat za finansije. Udruženje agenata za nekretnine nije odgovorilo na zahtev za komentar.

- Džordan Stoik je potpredsednik Nacionalne asocijacije proizvođača (NAM) zadužen za odnose sa vladom. Na vebsajtu udruženja, u Stoikovoj biografiji piše da je "glavni lobista NAM-a u Vašingtonu", gde je počeo da radi nakon što je bio visoki savetnik u Sekretarijatu za finansije. Dokumenta pokazuju da su Stoik i njegove kolege lobirale kod oba doma Kongresa, kao i najmanje pet agencija izvršne grane vlasti među kojima je i Sekretarijat za finansije.

"NAM se pažljivo pridržava pravnih i etičkih pravila koja regulišu aktivnosti lobiranja, uključujući i vođenje računa da se zaposleni pridržavaju svih primenjivih zabrana kontaktiranja svojih bivših poslodavaca", navela je u saopštenju Linda Keli, glavni pravni zastupnik te organizacije.

- Džefri Bur se pridružio firmi Braunstajn Hajat nakon što je služio kao šef osoblja Sekretarke za saobraćaj Elejn Čao. Dokumenta o lobiranju koje je firma morala da objavi za prvo tromesečje 2020. uključuju Bura na listi lobista koji je kontaktirao Belu kuću i Kongres o pitanjima u vezi sa koronavirusom u ime kompanije Mekdonalds.

- Emili Felder se pridružila firmi Braunstajn Hajat nakon što je napustila Centre za usluge Medikera i Medikejda, gde je radila u kancelariji za pravna pitanja. Prema dokumentima, u prvom tromesečju 2020. bila je deo tima koji je lobirao u Kongresu i Beloj kući.

Kao kandidat za predsednika Donald Tramp je obećavao da će "isušiti močvaru", odnosno umanjiti uticaj novca i lobista na vašingtonsku politiku
Kao kandidat za predsednika Donald Tramp je obećavao da će "isušiti močvaru", odnosno umanjiti uticaj novca i lobista na vašingtonsku politiku

Portparolka firme navela je da su se i Felder i Bur pridržavali etičkih pravila Trampove administracije, koja ograničavaju njihovo lobiranje u oba doma Kongresa.

"Uvereni smo da naši lobisti poštuju sva pravila lobiranja i primenjive zabrane i da nisu narušili svoje obećanje Trampovoj administraciji", navela je u pisanom saopštenju portparolka Lora Dej.

Kreg Holman iz grupe "Javni građanin", koji je i sam registrovani lobista, kaže da grupa planira da podnese etičke prigovore Beloj kući. Međutim, nije optimista da će ta žalba daleko stići. Prošle godine, podneo je više od 30 žalbi od kojih su sve ili ignorisane ili odbačene.

"Po svemu sudeći, ne postoji niko ko primenjuje izvršnu uredbu", zaključuje Holman.

XS
SM
MD
LG