Linkovi

Bela kuća i demokrate nastoje da postignu sporazum o pomoći zbog koronavirusa do kraja nedelje


Sekretar za finansije Stigen Mnučin obraća se novinarima o pregovorima o paketu pomoći zbog epidemije koronavirusa, u Beloj kući 23. jula 2020.
Sekretar za finansije Stigen Mnučin obraća se novinarima o pregovorima o paketu pomoći zbog epidemije koronavirusa, u Beloj kući 23. jula 2020.

Zvaničnici Bele kuće i vođe demokrata u Kongresu trebalo bi da se sastanu ponovo u sredu kako bi do kraja ove nedelje postigli dogovor o novom paketu pomoći za posledice krize nastale zbog koronavirusa.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin kazao je nakon 90 minuta pregovora u utorak da je cilj da se finalizira predlog u narednim danima kako bi se omogućilo glasanje u Kongresu naredne nedelje.

Sreda će biti treći dan u nizu kako teku razgovori između Mnučina, šefa osoblja Bele kuće Marka Medouza, predsedavajuće Predstavničkim domom Nensi Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera.

"Zaista smo prošli temu po temu, prelistavajući", rekao je Šumer nakon sastanka u utorak. "Napravili su neke ustupke, što cenimo. Mi smo napravili neke ustupke, što oni cene. Još uvek smo daleko od mnogo važnih tema, ali nastavljamo da idemo ka njima".

Medouz je sastanak u utorak nazvao "verovatno najproduktivnijim sastankom koji smo imali do danas".

Dve strane podeljene su po pitanju veličine svojih preporučenih paketa pomoći. Demokrate pozivaju na 3,4 hiljada milijardi i nova trošenja, dok republikanci žele limit od jedne hiljade milijardi dolara.

Među temama o kojima se raspravlja je i slanje druge runde stimulativnih uplata, što bi pomoglo zakupcima da izbegnu deložaciju i pomoć poštanskoj službi kako bi se uplatila pomoć od 600 dolara nedeljno nezaposlenima koja je istekla prošle nedelje.

Republikanski lideri predložili su usvajanje manjeg paketa koji bi se bavio nekim oblastima, dok bi se pregovori o drugim ostavili za kasnije. Demokrate su odbacile takav pristup, uz argument da bi federalna vlada trebalo da preduzme veliku akciju kako bi se suprotstavila ekonomskim izazovima sa kojima se zemlja suočava.

Bela kuća je kritikovala demokrate zbog blokiraranja kratkoročng zakona u petak kojim bi se produžili benefiti za nezaposlene na nedelju dana, što bi liderima u kongresu dalo više vremena za pregovore.

"To bi trebalo da vam tačno kaže gde stoje demokrate", rekla je pres-sekretarka Bele kuće Kejli Mekeneni na brifingu u utorak.

Ali, demokrate su svesne da imaju bolju pregovaračku poziciju otkako su liderima republikanaca u Senatu potrebni njihovi glasovi za usvajanje zakona.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel priznao je u utorak da neće imati punu podršu republikanaca kao što je imao i martu kada se Kongres brzo složio o velikom paketu pomoći na početku krize.

"Ukoliko tragamo za totalnim konsenzusom među republikanskim senatorima, nećemo ga naći", rekao je Mekonel novimarima u utorak. "Prema tome, imamo podelu po pitanju toga šta raditi. Ono čemu se nadamo je dvopartijski predlog ispregovaran od strane predsednika Sjedinjenih Država i njegovog tima i demokratske većine u Predstavničkom domu za potpisivanje predloga zakona koji bi bio prihvatljiv za značajan procenat republikanaca".

Mnučin je nagovestio određenu fleksibilnost u ponedeljak, kada je rekao novinarima "otvoreni smo za veći paket ukoliko možemo da postignemo sporazum".

XS
SM
MD
LG