Linkovi

Novi paket pomoći Amerikancima pod znakom pitanja


Zatvorena radnja u Nju Orleansu, Luizijani
Zatvorena radnja u Nju Orleansu, Luizijani

Predstavnici demokrata u Kongresu bi u utorak trebalo da se sastanu sa zvaničnicima u Beloj kući u sklopu pregovora o novom paketu finansijske pomoći Amerikancima zbog pandemije koronavirusa. Ipak, dogovor je neizvestan pošto je Vašington podeljen.

Iza zatvorenih vrata razgovaraće predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer, šef Trampovog kabineta Mark Medouz i sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Razgovori o novom paketu pomoći se vode u trenutku kada se u SAD, prosečno, dnevno registruje više od 66 hiljada novih slučajeva obolelih od koronavirusa, a federalne isplate od 600 dolara nedeljno milionima nezaposlenih ističu krajem jula.

Ali, demokrate i republikanci tek treba da postignu konsenzus o tome koliko će novca odobriti za pomoć Amerikancima.

Pre nekoliko meseci Bela kuća i Kongres odobrili su paket pomoći od tri hiljade milijardi dolara, u dogovoru obe stranke.

Međutim, sada se predsednik Donald Tramp i republikanci s jedne, i demokrate s druge strane, spore oko toga šta je prioritet u pandemiji i šta Kongres treba prvo da usvoji pre nego što u avgustu ode na letnju pauzu.

Šta žele republikanci, a šta demokrate?

Tramp se u ponedeljak sastao sa predstavnicima republikanaca u Kongresu Mičom Mekonelom i Kevinom Mekartijem i saglasili su se da novi paket pomoći treba da se fokusira na povratak dece u škole, povratak na posao i vakcine.

"Želimo da omogućimo da se ljudi bezbedno vrate na posao. Uvešćemo poreske olakšice za poslodavce da vrate radnike na posao", rekao je sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel želi da se u paketu pomoći nađe i stavka da vlasnici lokala budu zaštićeni od potencijalnih tužbi mušterija koje se zaraze koronavirusom.

Predsednik Donald Tramp se zalaže za privremeno ukidanje poreza na plate od 7,65 odsto - što bi odgovaralo onima koji rade, ali ne bi imalo nikakvog efekta na 17 miliona nezaposlenih koji ne primaju platu.

Demokrate, s druge strane, žele da se nastavi sa isplatom federalne pomoći od 600 dolara nedeljno nezaposlenima do kraja godine i da se veća pomoć obezbedi lokalnim vladama.

Međutim, republikanci žele da završe sa isplatama pomoći za nezaposlene jer tvrde da ih to demotiviše da se vrate na posao i da mnogi sada dobijaju više novca nego kad rade.

Neki predstavnici u Kongresu predložili su kompromisno rešenje - da se nastavi sa isplatama, ali da one budu između 200 i 400 dolara nedeljno.

Mič Mekonel želi da bude odobreno ukupno hiljadu milijardi dolara pomoći, dok demokrate hoće da ovaj paket bude veći od tri hiljade milijardi, koliko je bio prethodni paket.

Predsednik Donald Tramp izjavio je za Foks njuz da želi da vlasnici poslova budu zaštićeni od potencijalnih tužbi mušterija koje su se zarazile koronavirusom, a rekao je i da možda neće potpisati predlog pomoći ukoliko ne bude sadržao privremeno ukidanje poreza na plate.

Iako nema dogovora o paketu pomoći, postoji načelni dogovor demokrata i republikanaca da se izdvoje sredstva budući da Kongres ide na letnju pauzu, a federalna pomoć ističe krajem jula.

Ipak, pitanje je koliko je verovatno da će se bilo kakav dogovor postići u politički podeljenom Vašingtonu tri meseca pred izbore.

XS
SM
MD
LG