Linkovi

Nesuglasice demokrata i republikanaca o novom novčanom paketu pomoći


US Kapitol, sedište američkog Kongresa, ilustrativna fotografija (Foto: AFP, Alex Edelman)
US Kapitol, sedište američkog Kongresa, ilustrativna fotografija (Foto: AFP, Alex Edelman)

Predstavnički dom, telo Kongresa u kome većinu imaju demokrate, usvojio je paket pomoći vredan tri hiljade milijardi dolara čija je svrha borba protiv koronavirusa i oživljavanje ekonomije pogođene pandemijom.

Rezultat glasanja, održanog u petak, bio je 208-199 u korist predloga – čije su blokiranje u Senatu najavili republikanci, uprkos tome što je deo njih saglasan da bi američkim državama i lokalnim vladama trebalo obezbediti dodatnu pomoć.

Predlog zakona napisan na 1800 strana, nazvan Akt heroja (Heroes Act), trebalo bi da pomogne sve delove američke ekonomije. 500 milijardi dolara namenjeno je kao pomoć vladama američkih država – u vidu još jedne jednokratne direktne uplate građanima u pokušaju podsticaja ekonomiji, kao i zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane od poslediica pandemije.

"Mnogi su rizikovali svoje živote da bi spasili živote drugih. Istovremeno mnogi od njih mogu izgubiti posao", jer su prihodi država i lokalnih vlasti smanjeni tokom krize”, izjavila je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkom domu.

Stiv Skalis, predstavnik republikanaca u tom telu Kongresa, uzvratio je da se od takvih skupih mera mora odustati – nazivajući ih, kako se izrazio, socijalističkim razbacivanjem. Skalis je optužio Kinu, državu u kojoj je krajem 2019. izbila epidemija koronavirusa, za patnje koje je prouzrokovala globalna pandemija Kovida 19.

Donald Tramp, američki predsednik iz redova republikanaca, najavio je da će blokirati taj predlog stigne na njegov sto.

U subotnjoj objavi na društvenoj mreži Tviter, koja nije neposredno vezana za ishod glasanja u Predstavničkom domu o novom paketu pomoći, Tramp je napisao da su Sjedinjene Države izuzetno reagovale na krizu koju je izazvao Kovid 19.

"Učinili smo da guverneri ostave dobar, u nekim slučajevima i fantastičan utisak (što je u redu), ali neubedljivi mediji ne žele to da prihvate. A demokrate, koje ne preduzimaju ništa, se trude da priču svedu na Trampa o kom govore samo loše. Učinio sam da svi, izuzev samog sebe, u ovoj priči ostave dobar utisak", napisao je Tramp osvrćući se na državnu reakciju povodom posledica pandemije koronavirusa.

Problemi američke ekonomije

Međutim, potez demokrata mogao bi inicirati novu rundu pregovora sa republikanskim članovima Kongresa i Trampom – koji su razmatrali potrebu dodatne pomoći ili poreskih olakšica privredi i poslovima, ocenjuje agencija Rojters.

Američka ekonomija našla se pod ozbiljnim udarom globalne pandemije koronavirusa. Oko 36,5 miliona ljudi, odnosno jedan na svakih pet radnika, prijavio je gubitak posla od početka svetske zdravstvene i ekonomske krize.

Kongres je u martu usvojio, a predsednik Donald Tramp potpisaom potvrdio, ekonomski paket pomoći u iznosu od dve hiljade milijardi dolara čija je svrha umanjivanje ekonomskih posledica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Ta suma ostala je zabeležena kao nikada veća izdvojena državna finansijska pomoć u istoriji američke države. Zakon je potvrđen nakon političkih trzavica republikanaca i demokrata prilikom debate i usvajanja predloga u Predstavničkom domu i Senatu.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, ukupan broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama iznosi 1.444.870. Prema istom izvoru – preminulo je 87.595 građana.

XS
SM
MD
LG