Linkovi

Senat glasao protiv poziva novih svedoka na suđenje Trampu


Sudjenje predsedniku SAD Donaldu Trampu u Senatu
Sudjenje predsedniku SAD Donaldu Trampu u Senatu

Sa 51 glasom za i 49 protiv, članovi Senata glasali su protiv pozivanja novih svedoka i razmatranja novih dokumenata na suđenju predsedniku Donaldu Trampu. Od republikanskih senatora, zahtev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni. Senatori naredne srede, 5. februara, glasaju o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen sa položaja predsednika. S obzirom na to da republikanci imaju većinu, očekuje se da Tramp ne bude opozvan sa dužnosti i ostane u Beloj kući.

Senator Romni je ranije rekao je da bi podržao da se za svedoka pozove Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i tako se pridružio Suzan Kolins, senatorki, iz Mejna, koja je najavila da bi podržala da se pozovu svedoci.

Senator Lamar Aleksander, koji je bio neodlučan, prelomio je u četvrtak uveče i rekao da su demokrate dokazale slučaj protiv Trampa, ali da „predsednikova dela nisu za opoziv, čiji su vrlo zahtevni uslovi propisani Ustavom SAD“.

Aleksander je dodao da je „neprilično da predsednik traži pomoć inostranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i da blokira pomoć Sjedinjenih Država da bi ohrabrio takvu odluku. Protiv novih svedoka glasala je i senatorka Liza Murkovski sa Aljaske, za koju se ranije verovalo da bi mogla da podrži zahtev demokrata.

"Imajući u vidu stranačku prirodu procesa opoziva od samog početka, došla sam do zaključka da u Senatu neće biti poštenog suđenja. Ne verujem da bi nastavak ovog procesa išta promenio. Sa tugom moram da priznamo da je kao institucija, Kongres - omanuo", saopštila je Murkovski.

Novi navodi Džona Boltona

Njujork tajms koji je već ranije izveštavao o optužbama koje je izneo Bolton u još neobjavljenoj knjizi, u petak je objavio nove detalje. Tajms je ranije preneo da Bolton tvrdi da mu je predsednik rekao da je želeo da zamrzne pomoć Ukrajini od vrednosti od 391 milion dolara, dok Kijev ne pokrene istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

List u izdanju od petka piše da je Bolton napisao da mu je Tramp u maju tražio da pomogne u kampanji pritiska, kako bi se od ukrajinskih zvaničnika došlo do informacija koje bi škodile demokratama. Bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost napisao je da je Tramp usmeno isto to tražio i od vršioca dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mika Malvejnija, svog advokata Rudija Đulijanija i savetnika Peta Cipolonea, koji je deo predsednikovog tima odbrane, prenosi Njujork tajms. Bolton navodi da mu je Tramp rekao da pozove ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, da bi se uverio da će se on sastati sa Đulijanijem.

Bela kuća se protivi objavljivanju knjige, jer - kako navodi - u njoj ima poverljivih informacija koje mogu da ugroze nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG