Linkovi

Završni argument demokrata: Tramp će nastaviti da zloupotrebljava položaj


Demokrate iz Predstavničkog doma iznele su završne argumente protiv predsednika Donalda Trampa na istorijskom suđenju u Senatu u petak, uz tvrdnju da će Tramp, ukoliko ne bude smenjen, nastaviti da zloupotrebljava svoj položaj.

“Nije pokazao ni kajanje niti priznanje bilo kakve greške", izjavio je demokratski kongresmen Adam Šif, koji je predvodio tim takozvanih "menadžera", članova Predstavničkog doma koji su imali ulogu tužilaca na suđenju u opozivu. "Da li mislite da će, ako ne uradimo ništa, on prestati sada sa tim?" - uputio je pitanje senatorima.

Demokrate su završile svoj treći i poslednji dan iznošenja argumenata optužbe, posle čega Trampov pravni tim počinje da iznosi njegovu odbranu.

U svom završnom govoru, Šif je pozvao senatore da "pruže Americi pošteno suđenje", dodajući da "ona to zaslužuje."

Adam Šif, vodja tima članova Predstavničkog doma koji su predstavili optužbe protiv predsednika Trampa.
Adam Šif, vodja tima članova Predstavničkog doma koji su predstavili optužbe protiv predsednika Trampa.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istragu o korupciji protiv bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Demokrate ističu da je počeo da to traži u trenutku kada su rane ankete pokazale da bi Bajden mogao da ga pobedi na predsedničkim izborima 2020.

"U središtu druge tačke, optužbe za opstrukciju Kongresa, je prosta, uznemirujuća realnost: predsednik Tramp je pokušao da vara, uhvaćen je, a onda je vredno radio da to zataška", izjavio je Hakim Džefris, jedan od sedmoro članova Predstavničkog doma koji su iznosili optužbe.

Džefris je rekao da su zvaničnici Trampove administracije bili upoznati sa predsednikovim navodnim prestupom prošle godine.

"Do jula 2019, zvaničnici Bele kuće su znali za ozbiljne tvrdnje o prestupima predsednika Trampa u odnosu na Ukrajinu. Ali umesto da zaustave predsednikovu korumpiranu šemu, radili su prekovremeno da je sakriju od građana Amerike", poručio je Džefris.

Kongresmen Hakim Džefris govori na suđenju za opoziv predsednika Trampa, trećeg i završnog dana iznošenja argumenata za smenu predsednika.
Kongresmen Hakim Džefris govori na suđenju za opoziv predsednika Trampa, trećeg i završnog dana iznošenja argumenata za smenu predsednika.

Predsednik je, takođe, navodno zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini dok predsednik Volodimir Zelenski javno ne objavi da će sprovesti istragu Bajdena i njegovog sina Hantera koji je imao dobro plaćen posao u ukrajinskoj gasnoj kompaniji Burisma. Nikakvi dokazi protiv Bajdena još nisu izašli na videlo.

“Pomoć Ukrajini je na kraju odmrznuta 11. septembra", rekao je demokratski kongresmen Džejson Krou, "ali to nije urađeno iz pravih razloga. Pomoć je puštena samo zato što je predsednik Tramp uhvaćen."

Kongresmen Krou takođe je obrazlagao je kako je predsednik odustao od “šeme” da blokira finansijsku pomoć Ukrajini kako bi iznudio istragu protiv Bajdena, tek kada su činjenice o zamrzavanju pomoći dospele u javnost.

“Očekujem da ćete čuti još jedan argument odbrane – da je pomoć Ukrajini bila oslobođena i da istrage nikada nisu bile objavljene, prema tome – nije bilo nikakve štete I nikakvih posledica, zar ne? Ta odbrana bi bila smešna da stvar nije tako ozbiljna. Protekla tri dana govorio sam o stvarnim posledicama mešanja politike u pitanja rata. Stvarni ljudi, stvarni životi su u pitanju. Svakog dana, svaki sat je važan. Tako da odlaganje nije bilo beznačajno. Samo pitajte Ukrajince koji sede u rovovima I sada. Do danas, oni još čekaju na pomoć od 18 miliona dolara, koja još nije stigla do njih.”

Predsedavajući odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, Džeri Nadler, dolazi na Kapitol hil.
Predsedavajući odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, Džeri Nadler, dolazi na Kapitol hil.

Demokrate insistiraju na tome da se u Senatu čuju iskazi novih svedoka, čemu se republikanci i dalje protive.

“Ovo nije suđenje zbog prebrze vožnje ili sitne krađe. Ovo je suđenje za opoziv predsednika Sjedinjenih Država. Ti svedoci mogu da ponude važno svedočenje iz prve ruke. Predstavnički dom želi da ih pozove u ime građana Amerike a građani velikom većinom žele da čuju šta ti svedoci imaju da kažu”, istakao je u petak vođa demokratskog tima, kongresmen Adam Šif.

Iako svesni da je malo verovatno da će Senat sa republikanskom većinom proglasiti predsednika krivim, demokratski političari su vatreno apelovali na senatore da urade "pravu stvar" i smene Trampa sa položaja.

"Ako ono što je ispravno više nije važno, izgubljeni smo", poručio je Šif na završetku drugog dana iznošenja argumenata demokrata.

Predsednik Tramp u petak ujutru se žalio na termin koji su dobili republikanci za početak iznošenja svoje odbrane. "Posle neverovatno nepravednog tretmana u Predstavničkom domu, i pošto su morali da izdrže sate i sate laži i obmane prevrtljivog Šifa, plačljivog Čaka Šumera i njihove ekipe, izgleda će moji advokati morati da počnu u subotu, koja se u svetu televizije zove "dolinom smrti", rekao je Tramp u jednom od brojnih tvitova.

XS
SM
MD
LG