Linkovi

Trampov pravni tim zatražio od Senata da predsednika oslobodi optužbi


Advokat Ken Star, član pravnog tima predsednika Donalda Trampa, govori na suđenju u Senatu, 27. januar 2020.

Pravni tim predsednika Donalda Trampa završio je iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi.

"Izbori se održavaju za samo nekoliko meseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presednika. Poništavanje prošlih izbora i mešanje u predstojeće bi nanelo ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vreme je da se ovo okonča, ovde i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj predlog za opoziv", rekao je pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni.

Trampovi advokati tvrdili su i da predsednici ne mogu da budu smenjeni s položaja zbog "neodređenih" optužbi o prestupu.

Jedan od predsednikovih advokata, zamenik pravnog savetnika Bele kuće Pet Filibin rekao je senatorima da optužbe demokrata protiv Trampa ne predstavljaju osnov za opoziv. Dodao je da su osnivači Amerike osigurali da pojam opoziva bude usko definisan, sa jasno navedenim prestupima koji bi bili osnova za opoziv.

"Mora da postoji unapred definisani prestup", rekao je Filibin, poslednjeg dana iznošenja argumenata Trampove odbrane.

"Ovi osnovi za opoziv moraju da se odbace. To zahtevaju Ustav i pravda", rekao je advokat Džej Sekulov.

Posle iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori koji imaju ulogu porotnika imaju po osam sati u sredu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji vrhovnog suda Džonu Robertsu, koji predsedava suđenjem.

Koji je posao glavnog sudije Vrhovnog suda u procesu opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Suđenje u senci neobjavljenje knjige i rasprave o svedocima

Trampovi advokati su na suđenju u utorak pokušali su da marginalizuju navode iz neobjavljenje knjige bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o Trampovoj politici prema Ukrajini, ističući da " ne mogu biti prihvaćeni" na procesu u Senatu.

"To nije igra procurelih informacija i rukopisa bez izvora", rekao je Sekulov.

Bolton je, prema izveštaju dnevnika Njujork tajms, u radnoj verziji svoje knjige napisao da mu je predsednik rekao da želi da zamrzne vojnu pomoću Ukrajini, od 391 milion dolara, dok Kijev ne sprovede istrage demokrata, među kojima i kandidata za predsedničku nominaciju Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Bolton, koji je položaj savetnika za nacionalnu bezbednost napustio u septembru, time je direktno osporio Trampovu verziju događaja u vezi sa Ukrajinom.

Tramp je demantovao Boltonove navode, koji su u centru optužbi protiv američkog predsednika. Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj tako što je pomoć Ukrajini, koju je Kongres već odobrio toj zemlji za borbu protiv proruskih separatista, iskoristio da bi izvršio pritisak na stranu silu da iznese informacije štetne po njegovog političkog rivala.

Republikanci u Senatu, koji su do sada odbijali da dozvole izvođenje svedoka ili iznošenje novih dokaza, su pod sve većim pritiskom demokrata i pojedinih umerenih republikanskih senatora da pozovu Boltona da svedoči.

Član Trampovog pravnog tima, profesor ustavnog prava Alen Deršovic, u ponedeljak je rekao da "ništa u Boltonovim tvrdnjama, čak i ako se dokaže da su tačne, ne dostiže nivo zloupotrebe položaja ili prekršaja koji bi bio osnov za opoziv"

"Ne možete ponašanje, koje nije osnov za opoziv, pretvorite u ono koje jeste, samo upotrebljavajući izraze kao što su "usluga za uslugu" ili "lična korist".

Republikanski senator Lindzi Grejem, Trampov saveznik u Kongresu, napisao je na Tviteru da podržava predlog da se rukopis Boltonove knjige dostavi Senatu, i da se razmotri van očiju javnosti. Kasnije je rekao novinarima da ne podržava zahtev da se Bolton pozove kao svedok.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer odbacio je taj predlog kao apsurdan i naglasio da nema potrebe da se rukopis knjige razmatra iza zatvorenih vrata, osim "ako ne želite da nešto krijete".

Republikanski senator Džejms Lenkford pozvao je u ponedeljak Boltona da se oglasi u javnosti, van suđenja u Senatu.

"Ako Džon Bolton ima nešto da kaže, ima mnogo mikrofona širom zemlje. Trebalo bi da izađe u javnost i počne da priča", rekao je Lenkford.

Republikanci u utorak iza zatvorenih vrata raspravljaju o pitanju svedoka.

Pojedini umereni republikanski senatoru, među kojima su Mit Romni i Suzan Kolins, saopštili su da će nove informacije verovatno uticati na najmanje četvoro njihovih kolega da podrže zahtev demokrata da Bolton svedoči.

Bez obzira na to da li će biti svedoka, očekuje se da će Tramp biti oslobođen optužbi, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za odluku o Trampovoj smeni potrebna je dvotrećinska većina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG