Linkovi

Demokrate ocenile argumente Trampove odbrane kao "normalizaciju bezakonja"


Vođa tima demokrata iz Predstavničkog doma Adam Šif za argumente Trampove odbrane kaže da su "očajnički"
Vođa tima demokrata iz Predstavničkog doma Adam Šif za argumente Trampove odbrane kaže da su "očajnički"

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsedniku Donaldu Trampu. U ovoj fazi senatori postavljaju pitanja demokratama iz Predstavničkog doma, koji traže Trampovu smenu, i advokatima Bele kuće koji tvrde da predsednik nije učinio ništa zbog čega zaslužuje opoziv.

Rasprava u četvrtak vodila se oko tvrdnje koju je dan ranije u odgovoru na pitanja senatora izneo Trampov advokat ​Alan Deršovic. ​On je kazao da je legitimno sve što predsednik radi ako oceni da je to u nacionalnom interesu.

"Ako predsednik uradi nešto što mu pomaže da bude ponovo izabran u javnom intersu, to se ne može tumačiti kao "usluga za uslugu" koja rezultira opozivom", kazao je Trampov advokat.

Vođa tima demorkata Adam Šif ocenio je pre početka rasprave u četvrtak da su tvrdnje Deršovica "neverovatni argumenti proizašli iz očaja".

"Ako predsednik veruje da će mu neka “usluga za uslugu” pomoći da bude reizabran i ako veruje da je njegov reizbor u javnom interesu, onda nema veze koliko je ta “usluga za uslugu” bazirana na korupciji. Ne mogu da verujem da neko ovde uopšte iznosi takav argument. Odbrana predsednika se nije na tome bazirala. Mi treba da prihvatimo premisu da predsednik može da radi šta hoće, da traži usluge za uslugu, da nekome daje vojnu pomoć ili traži stranoj zemlji da se meša u američke izbore, ako mu sve to pomaže da bude reizabran? Jedini razlog za takav argument je da je vaš klijent kriv. To je očajnički argument… Ovo je normalizacija bezakonja”.​

U petak bi Senat trebalo da raspravlja o predlogu demokrata da se na suđenju saslušaju i svedoci, među kojima je i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Međutim, republikanci koji imaju većinu u Senatu, rekli su ranije da postoji šansa da se suđenje završi u petak. Republikanski senator Džon Baraso rekao je da je "jasno da sve ide ka tome da u petak bude izrečena presuda", prenosi Rojters.

Očekuje se da Donald Tramp bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - zbog čega je demokratski Predstavnički dom u decembru 2019. izglasao njegov opoziv.

Tramp je optužen da je ukrajiskog predsednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći i od njega tražio da istraži poslovanje sina potencijalnog protivkandidata na izborima Džozefa Bajdena.

Trampovi advokati i demokrate iz Predstavničkog doma imaju još osam sati da odgovore na pitanja senatora.

Budući da su senatori u ulozi porotnika, oni ne mogu da učestvuju u raspravi, pa pitanja postavljaju preko glavnog sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa, koji predsedava suđenjem u Senatu.

Pošto završe sa pitanjima, očekuje se da u petak obe strane iznesu završne reči, a da se potom raspravlja o potencijalnim svedocima.

Koji je posao glavnog sudije Vrhovnog suda u procesu opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Demokrate insistiraju na svedocima, a posebno žele da čuju bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Tramp želeo da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok predsednik Zelenski ne sprovede istragu o Bajdenu.

Bela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži "značajan broj poverljivih informacija" i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

O tome da li će biti svedoka na suđenju predsedniku Senat odlučuje prostom većinom od 51 glasa, što znači da bi uz 47 demokrata za to trebalo da glasa i četvoro republikanaca. Za sada nije poznato da li demokrate imaju dovoljan broj glasova.

Ali, čak i ako bude svedoka, ishod suđenja je poznat. Očekuje se da Tramp ostane na funkciji, jer su za njegovu smenu potrebni glasovi dve trećine senatora - što je malo verovatno u situaciji kada repbulikanci imaju većinu.

XS
SM
MD
LG