Linkovi

Nastavlja se proces opoziva Donalda Trampa


Predsednik SAD-a Donald Tramp na ekonomskom forumu u Davosu
Predsednik SAD-a Donald Tramp na ekonomskom forumu u Davosu

U američkom Kongresu u utorak se nastavlja proces opoziva predsjednika Donalda Trampa, raspravom o rezoluciji kojom se utvrdjuju pravila sudjenja u Senatu, gdje bi uvodni argumenti trebalo da budu izneseni u srijedu. Optužbe protiv Trampa (koji se nalazi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu) da je zloupotrijebio položaj i opstruisao Kongres, na suđenju u Senatu iznijeće demokratski članovi Predstavničkog doma koji su u dokumentu, podnijetom uoči suđenja, naveli da Tramp mora biti smijenjen da bi se zaštitila nacionalna bezbjednost i očuvao postojeći sistem vlade u zemlji. U memorandumu Trampovog pravnog tima, objavljenom u utorak, osporavaju se optužbe protiv predsjednika i traži se od Senata da ih odmah odbaci . Tvrdi se i da „teorija demokrata o zloupotrebi položaja“ nije osnov za opoziv, a da su demokrate vodile namješteni proces tokom kojeg su, kako se ocjenjuje, samo uspjele da dokažu da Tramp nije uradio ništa pogrešno. Procesom u Senatu predsjedava glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts prošle nedelje je ušao u istoriju kada su pred njim zakletvu položili članovi Senata koji će imati ulogu porotnika u nastavku procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa.

Senatori su se obavezali na nepristrasnost, iako se više njih već ranije izjasnilo za ili protiv Trampove smjene, dok je republikanski lider Mič Mekonel rekao da sarađuje sa Bijelom kućom u procesu opoziva.

“Zamislite da ste porotnik i sudija uđe u sudnicu i kaže: Savjetovao sam se sa optuženim i saglasili smo se da neću dozvoliti tužiocima da pozovu svjedoke. Neću dozvoliti tužiocima da pokažu dokumenta. Ni jedan porotnik nikada nije čuo tako nešto od sudije, zato što bi to bilo apsurdno”, rekao je demokratski kongresmen Adam Šif, koji je među sedmoro demokrata iz Predstavničkog doma koji će imati ulogu tužioca ili "menadžera" i iznijeti optužbe protiv Trampa.

Demokrate optužuju američkog lidera da je zloupotrijebio položaj odlaganjem isplate vojne pomoći Ukrajini, da bi izvršio pritisak na Kijev da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a da je zatim opstruisao istragu Kongresa o tom slučaju.

Demokrate su u dokumentu, podnijetom Senatu u ponedeljak, saopštile da je Tramp "ugrozio nacionalnu bezbednost i američki demokratski sistem ".

"Predsjednik Tramp tvrdi da Senat ne može da ga smijeni čak i ako Predstavnički dom dokaže svaku tvrdnju u prijedlogu o opozivu. To je zastrašujuća tvrdnja i takođe pogrešna", navode demokrate.

"Zloupotreba položaja je u centru onoga što su oni koji su pisali Ustav smatrali osnovom za opoziv”, smatra Šif.

Trampov pravni tim tvrdi da je proces opoziva nezakonit, otrovan i opasan pokušaj da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2016. godine i da se utiče na izbore ove godine. Tvrde i da je prijedlog Trampovog opoziva ustavno i legalno nevažeći, jer se predsjednik ne optužuje za specifično krivično djelo.

Trampova odbrana svodi se na argument da ni jedna optužba protiv predsjednika ne predstavlja krivično djelo ili osnov za opoziv, da ne prelazi ustavni prag za smjenu predsjednika i da Tramp ima ovlašćenje da donosi odluke o spoljnoj politici i o tome koje informacije da prenese Kongresu.

“Polovinu američkih predsjednika politički neprijatelji su optuživali za zloupotrebu položaja. Oni koji su pisali Ustav nisu željeli da unesu takav kriterijum, zato što se na taj način opoziv koristi u političke svrhe”, kaže član Trampovog pravnog tima Alen Deršovic.

Tramp odbacuje optužbe i istovremeno oštro kritikuje demokrate.

“Postižemo više od bilo koje administracije. A šta ja imam od toga? Recite mi. Opoziv. To su mi dali ovi ludaci iz radikalne ljevice. Opoziv”.

Bez odluke o svjedocima

Uoči suđenja, i dalje nije poznato da li će biti svjedoka. Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, žele da odlože odluku o tom pitanju dok se ne iznesu optužbe protiv Trampa, a a njegov pravni tim odgovori.

“Mogli su da imaju svjedoke u Predstavničkom domu, ali su odlučili da to ne rade”, kaže republikanski senator Lindzi Grejem.

“Izbjegavaju donošenje odluke. Zahtjevaćemo da se o tome glasa”, poručio je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Koja god da bude odluka o svjedocima, malo je vjerovatno da će u Senatu biti donijeta odluka o Trampovoj smjeni, s obzirom na to da taj potez do sada nije podržao ni jedan republikanac.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Tramp je tek četvrti američki predsjednik koji je suočen sa tom mogućnošću. Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.

Tramp inače neće biti u Vašingtonu za vrijeme početka suđenja, u ponedeljak putuje u Davos gdje će prisustvovati Svjetskom ekonomskom forumu.

XS
SM
MD
LG