Linkovi

Nova faza suđenja Trampu u Senatu, Bolton i dalje u centru pažnje


Suđenje predsedniku SAD Donaldu Trampu u Senatu
Suđenje predsedniku SAD Donaldu Trampu u Senatu

Suđenje u procesu opoziva predsednika Donalda Trampa u Senatu u srijedu je ušlo u novu fazu - pitanja senatara koji imaju ulogu porotnika.

Senatori imaju dva dana, po osam sati, da postavljaju pitanja Trampovom pravnom timu i demokratama iz Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužioca, na suđenju na kojem je Tramp optužen za zloupotrebu položaja, zbog zahteva Ukrajini da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Senatori prosleđuju pitanja, u pisanoj formi, predsjedavajućem, glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu koji ih čita naglas.

Koji je posao glavnog sudije Vrhovnog suda u procesu opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Demokratski senatori su u svojim pitanjima dovodili u sumnju vjerodostojnost Trampove odbrane, i pitali da li se može donijeti fer odluka na suđenju bez svjedoka, među kojima bi bio i bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

"Kratak odgovor na to pitanje je NE, ne možete imati fer suđenje bez svjedoka. A kada imate svjedoka tako važnog kao što je Džon Bolton, koji direktno govori o najozbiljnijem prestupu predsjednika Trampa a izrazio je spremnost da dođe i svjedoči, a vi ga odbijete, onda je to u suprotnosti sa pojmom nepristrasnog porotnika", rekao je vodeći demokrata u procesu opoziva Adam Šif, u odgovoru na pitanje lidera demokrata Čaka Šumera.

Republikanski senatori su, u svojim pitanjima, pokušali da potkrijepe tvrdnje Trampovog tima da predsjednik nije počinio prestup zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan, čak i ako su Boltonove tvrdnje o Trampovoj politici prema Ukrajini tačne.

"Pravo pitanje je kakav će se presedan postaviti za to koji je prihvatljiv način za Predstavnički dom da podnese predlog opoziva predsjednika Sjedinjenih Država Senatu? I da li to može da se uredi na brzoplet, stranački pristrasan način. Oni nisu ni poslali obavezujući poziv Džonu Boltonu, nisu ni pokušali da dobiju njegov iskaz. A sada insistiraju na tome da Senat istražuje, da otkriva sve informacije i da bude u suštini paralisan dok traje proces opoziva", rekao je zamjenik pravnog savjetnika Bijele kuće Patrik Filibin.

Republikanci su Trampovim advokatima postavljali i pitanja čiji cilj je bio da se senatori ubijede da je proces opoziva u Predstavničkom domu bio nelegitiman od početka.

U petak rasprava o svjedocima

Rasprava o tome da li će na suđenju, na kojem se odlučuje o Trampovoj smjeni, biti pozvani svjedoci i podnijeti novi dokazi, uslijediće u petak nakon pitanja senatora.

Demokrate insistiraju na tome, a posebno žele da čuju svjedočenje Džona Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Tramp želio da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini, dok vlasti te zemlje ne sprovedu tražene istrage.

Bela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži "značajan broj poverljivih informacija" i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

U pismu, koje je Savet za nacionalnu bezbednost uputio Boltonovom advokatu, navodi se da rukopis sadrži neke informacije koje se smatraju službenom tajnom, prenosi agencija Rojters.

Tramp je u srijedu oštro kritikovao svog bivšeg savjetnika na Tviteru.

Napisao je da ga je Bolton molio da mu nađe posao koji Senat ne mora da odobri i dodao da bi do sada izbio šesti svjetski rat da je slušao njegove savjete.

Bolton je položaj savjetnika za nacionalnu bezbjednost napustio u septembru. Rekao je da je podneo ostavku, dok je Tramp naveo da je otpušten.

Raste pritisak da Bolton svjedoči

Trampov pravni tim u utorak je iznio završne argumente u procesu opoziva u Kongresu.

Od vas traže da smijenite uspješnog predsjednika uoči izbora, bez osnova, i kršenjem Ustava. To bi opasno izmijenilo našu zemlju i zauvijek oslabilo demokratske institucije. Svi vi znate da to nije u ineteresu američkog naroda”, poručio je pravni savjetnik Bijele kuće Pet Siploni.

Međutim, suđenje u Senatu nije ni blizu kraja, s obzirom na to da raste pritisak da se Bolton pozove da svjedoči.

“Ako moje republikanske kolege sada ne pozovu svjedoke, u suštini gaze ustav i ignorišu zakon kojim se od njih zahtijeva da čuju I vide te svjedoke. Džon Bolton je bio u sobi. Čuo je šta predsjednik govori. To je nazvao prljavim poslom. Pokušavao je da ga zaustavi“, rekao je demokratski senator Ričard Blumental.

Republikanci su o tom pitanju raspravljali u utorak veče iza zatvorenih vrata, a lider Mič Mekonel rekao je da trenutno nema dovoljno glasova da blokira zahtjev da na suđenju bude svjedoka.

Da bi se svjedoci pozvali, potrebno je da samo četiri republikanska senatora podrže zahtjev demokrata. Republikanci su do sada odbijali da dozvole svjedoke ili nove dokaze na suđenju, dok su neki saopštili da ne vjeruju Boltonu.

“Džon Bolton je nezadovoljni, veoma ljuti otpušteni službenik koji bi zaradio milione dolara od svjedočenja. Važno pitanje za Džona Boltona je sledeće: Niste željeli da svjedočite prije mjesec dana, ali sada, kada dobijate milione dolara za knjigu, hoćete - Šta se promijenilo?”, upitao je republikanski senator Rend Pol.

Neki republikanci traže da da se postigne dogovor prema kojem bi svjedočili i bivši potpredsjednik Džo Bajden i njegov sin Hanter. Demokrate tvrde da Bajdenovi nemaju veze sa procesom opoziva.

“Ako žele svoje svjedoke, neka zovu šefa kabineta Mika Malvejnija koji je osporio navode Džona Boltona. Neka pozovu sekretara Pompea. Ljude koji su svjedoci ovog skandala i korumpirane šeme. Međutim, oni ne žele to. Žele da se odvuče pažnja sa procesa. I ja ne mislim da senatori žele da se ovo pretvori u cirkus”, naglasio je Adam Šif, vodeći demokrata u procesu Trampovog opoziva.

Spremnost da svedoči izrazio je američki biznismen ukrajinskog porekla Lev Parnas, koji je sarađivao sa Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem u kampanji vršenja pritiska na Kijev da sprovede politički motivisane istrage.

Parnas, koji je optužen za kršenje zakona o finansiranje izborne kampanje, došao je u sredu u Vašington, ali mu nije bilo dozvoljeno da uđe u zgradu Kongresa. Bivši Đulijanijev saradnik više puta je rekao je da "Tramp znao šta se događa sa Ukrajinom".

Bez obzira na odluku o svjedocima, očekuje se da Tramp bude oslobođen, s obzirom na to da je na odluku o njegovoj smjeni potrebna dvotrećinska većina, a većinu u Senatu imaju republikanci. Ni jedan republikanski senator do sada nije podržao Trampovu smjenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG