Linkovi

Sekretarka za štampu Sara Sanders napušta Belu kuću


Portparolka Bele kuće Sara Sanders razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 11. juna 2019.
Portparolka Bele kuće Sara Sanders razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 11. juna 2019.

Sekretarka za štampu Bele kuće Sara Sanders napušta položaj u narednih nekoliko nedelja, saopštio je predsednik Donald Tramp.

"Naša divna Sara Hakabi Sanders napustiće Belu kuću krajem meseca i vraća se kući, velikoj državi Arkanzas", napisao je Tramp na svom ličnom Tviter nalogu. "Ona je veoma posebna osoba sa izuzetnim talentima i radila je neverovatno dobro svoj posao!"

Tramp je dodao da se nada da će se Sanders kandidovati za guvernera Arkanzasa, što je posao na kojem je njen otac Majk Hakabi proveo 11 godina. Sledeći izbori za guvenera te države su 2022.

"Ratnica"

Nekoliko minuta kasnije, u Istočnoj sobi Bele kuće, na skupu čiji je cilj bio da se podstakne zapošljavanje bivših zatvorenika, Tramp je pozvao Sanders za govornicu, hvaleći je kao "ratnicu".

"Prošli smo mnogo toga zajedno i ona je čvrsta ali je dobra osoba", rekao je predsednik i ponovio da se nada da će se kandidovati za guvernerku svoje države.

"Probaću da ne budem suviše emotivna jer znam da ponekad delujemo slabi ako plačemo", kazala je Sanders nakon što ju je Tramp pozvao da kaže nekoliko reči.

Ona je svoj posao sekretarke za štampu u Beloj kući nazvala "čašću i šansom kakva se ukaže jednom u životu." "Volela sam svaki minut, čak i teške minute", dodala je.

Sanders je bila jedna od najbližih predsednikovih saradnika od početka njegovog mandata, a promovisana je u sekretarku za štampu nakon što je bila glavna zamenica sekretara Šona Spajsera.

Žestoko je branila predsednika i često ulazila u polemiku sa reporterima koji prate Belu kuću, tokom povremeno napetih konferencija za medije, kada ih je kritikovala zbog negativnog izveštavanja o Trampu i pokušavala da koriguje ono što je videla kao greške u njihovom izveštavanju.

Komentatori su je kritikovali što je ponekad govorila stvari u koje je bilo teško poverovati, u ime svog nekonvencionalnog šefa koji redovno verbalno napada političke protivnike, strane vlade i novinare i koji je više puta nazvao medije "neprijateljem naroda".

Predsednik Donald Tramp zahvaljuje se Sari Sanders na službi, 13. juna 2019.
Predsednik Donald Tramp zahvaljuje se Sari Sanders na službi, 13. juna 2019.

Brifinzi za medije, nekada redovan i popularan događaj u popodnevnom terminu na kablovskim televizijama, postali su sve ređi a u poslednja tri meseca potpuno su prestali da se održavaju.

Takođe su se čule kritike da Sari Sanders nije bilo zaista stalo do toga šta publika u sobi za brifinge ili ona u svojim kujćama gleda TV prenos konferencija misli o njenim odgovorima, i da je njen nastup bio namenjen publici od jednog čoveka -. koji sedi u Ovalnoj kancelariji.

Sanders je, umesto brifinga, često uživo gostovala na omiljenom kanalu Trampove administracije, Foks Njuzu, iz severne bašte Bele kuće, a obično bi tada odgovarala i na pitanja drugih novinara, koji su se vraćali u zapadno krilo.

Dopisnici su se žalili da takvi, spontani susreti ispred Bele kuće nisu zamena za redovno organizovane brifinge.

"Sara Sanders je za dve godine učinila više da umanji značaj kancelarije sekretara za štampu nego svi raniji sekretari zajedno, od Rona Ziglera (koji je taj posao obavljao u Niksonovoj administraciji)", smatra Džo Lokhart, sekretar za štampu u administraciji Bila Klintona. "Što je još važnije, ona nstavlja da umanjuje kredibilitet SAD širom sveta, kako pred našim saveznicima tako i neprijateljima", izjavio je Lokhart za Glas Amerike.

'Lapsus"

U izveštaju specijalnog tužioca Roberta Malera navodi se da Sanders nije bila iskrena kada je novinarima rekla da je administracija čula izjave "bezbrojnih članova" Federalnog istražnog biroa koji su podržavali Trampovu odluku da otpusti direktora biroa, Džejmsa Komija.

Taj komentar je bio "lapsus", rekla je kancelariji specijalnog tužioca, prema Malerovom izveštaju.

Sanders je opstala na veoma stresnoj poziciji duže nego što su mnogi očekivali. Zaposleni u Beloj kući su prošle godine očekivali da će 36-godišnja Sanders, majka troje dece, napustiti administraciju posle kongresnih izbora u novembru.

Ona je tek treća žena koja je služila kao sekretarka za štampu Bele kuće posle Di Di Majers (iz Klintonove administracije) i Dejne Perino (koja je služila za vreme Džordža Buša Mlađeg.)

XS
SM
MD
LG