Linkovi

Da li zbog Trampa Amerikanci manje veruju medijima?


Predsednik Tramp daje izjavu medijima u Nju Džerziju
Predsednik Tramp daje izjavu medijima u Nju Džerziju

Skoro 350 američkih štampanih medija u četvrtak je objavilo uvodnike u kojima brane slobodu medija i odgovaraju na napade predsednika Donalda Trampa.

Posetioci vašingtonskog muzeja medija – Njuzeuma u četvrtak su mogli da vide naslovne strane novina na kojima se brani sloboda medija I kako izgleda masovni odgovor na predsednikove optužbe o lažnim vestima. Više od 300 medija učestvovalo je u akciji koju je pokrenuo Boston Glob, kao odgovor na “prljavi rat protiv slobode medija”.

“Razlog zbog kojeg su objavili ove uvodnike je flagrantna i konstantna kritika medija i ovim odgovorom je štampa zapravo htela da podseti američku javnost koliko su važni slobodni mediji”, rekla je Lata Not, direktorka centra za Prvi amandman.

Napadi Donalda Trampa na medije postali su redovni tokom njegovog mandata. Medije naziva i “neprijateljima naroda”. Zbog ovakvih etiketa, predsedniku se zamera da ne ceni ulogu slobodnih medija u demokratiji. Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders to negira i prebacuje krivicu.

“Iskreno rečeno, mediji su ti koji produbljuju podele u ovoj zemlji, mnogo više od predsednika”

Tramp često negativne izveštaje o sebi naziva “lažnim vestima”. Republikanci, generalno, imaju negativniji stav o medijima. Skoro istraživanje Ipsosa pokazuje da 4 od 5 republikanaca smatra da najveći mediji nemaju fer tretman prema Trampu. Ali, anketa Galupa pokazuje da Tramp nije nužni uzrok negativnog stava Amerikanaca prema medijima.

“Kada pogledate širu sliku, ne vidite velike promene u stavu Amerikanaca prema medijima. Možda se malo bolje kotiraju jer ih demokrate malo više brane, ali moram da naglasim da je negativan stav prema medijma formiran mnogo pre nego što je Donald Tramp i pomislio da se kandiduje za predsednika”, ocenjuje direktork Galupa Frenk Njuport.

Ali aktivisti su i dalje zabrinuti zbog Trampovih optužbi za “lažne vesti”.

Rezultat svega toga je da teško možemo ozbiljno da razgovaramo o politici. Jer oni koji su fanovi Donalda Trampa I koji uzimaju udravo za gotovo sve što kaže – iako je veliki deo toga neistinit, ne mogu da vode pravi razgovor sa onima koji drugačije vide stvarnost”, kaže Rob Vajsman iz organizacije "Public Citizen".

Zbog animoziteta prema medijima, raste i opasnost po bezbednost novinara. Prema podacima američke organizacije za praćenje slobode medija, ove godine je napadnut 31 američki novinar.

XS
SM
MD
LG