Linkovi

Mogu li zvaničnici Bele kuće da jedu na miru u javnosti?


Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće

Predsednik Donald Tramp kritikovao je vlasnike restorana u Virdžiniji koji su portparolku Bele kuće Saru Hakabi Sanders zamolili da napusti lokal, jer zastupa Trampovu politiku.

Sanders je večerala sa suprugom i prijateljima u petak uveče u restoranu “Crvena kokoška“ u Leksingtonu u Virdžiniji. Vlasnica restorana Stefani Vilkinson zamolila je Sandersovu i ljude sa njom da napuste lokal pre nego što su naručili glavno jelo.

Vilkinson je izjavila za “Vašington Post” da je Sandersovoj rekla da restoran mora se drži određenih standarda kao što su saosećanje, poštenje i saradnja, a to je nešto što Sandersovoj i Trampu nedostaje. Rekla je i da su neki od zaposlenih u restoranu pripadnici LGBT zajednice i podsetila da je Tramp transrodnim osobama zabranio da služe vojsku.

Restoran "Crvena kokoška" iz kojeg je izbačena Sara Hakabi Sanders
Restoran "Crvena kokoška" iz kojeg je izbačena Sara Hakabi Sanders

Sara Sanders je na Tviteru napisala da je “uljudno napustila restoran.” Postupak govori više o Vilkinsonovoj nego o meni. Ja se uvek trudim da tretiram i one sa kojima se ne slažem sa poštovanjem, i tako ću nastaviti”, napisala je na Tviteru.

Predsednik Tramp je na Tviteru napisao da bi “restoran trebalo više da se fokusira na to da očisti prljave nadstrešnice, vrata i prozore kojima treba I farbanje, umesto što odbija da usluži finu osobu kao što je Sara Hakabi Sanders. Uvek sam se vodio time da je restoran prljav iznutra ako deluje prljavo spolja!”

Opozicione demokrate su podeljene oko toga da li je prihvatljivo javno se suprotstavljati članovima administracije predsednika Donalda Trampa dok su u restoranima ili sličnim javnim mestima.

Predstavnica u Kongresu iz Kalifornije Maksin Voters pozvala je pristalice da se javno suprotstavljaju Trampovoj administraciji zbog politike "nulte tolerancije". Sa njom nije saglasna kolegininca iz Demokratske stranke Nensi Pelosi koja smatra da su takvi odgovori na Trampovu politiku "predvidivi, ali neprihvatljivi".

Ipak, neki kritičari Trampove politike ovoga puta staju na njegovu stranu.

"Vašington Post" konstatuje da ako zvaničnike ne ostave na miru u javnosti "ubuduće će se samo najzagriženiji prijavljivati za posao u javnoj službi, a to nikome ne ide u prilog".

Incident sa Sarom Hakabi Sanders samo je jedan u nizu u poslednje vreme. Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen izvikana je dok je pokušavala da večera u jednom meksičkom restoranu, pa je napustila lokal. Slično se desilo i Trampovom političkom savetniku Stivenu Mileru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG