Linkovi

Bela kuća vratila akreditaciju novinaru CNN-a


Novinar CNN-a Džim Akosta
Novinar CNN-a Džim Akosta

Bela kuća je vratila akreditaciju reporteru CNN-a Džimu Akosti, upozoravajući ga da bi mogao da opet ostane bez nje ako ne bude poštovao pravila pres konferencija.

Trampova administracija je ukinula akreditaciju Akosti posle njegove verbalne prepirke sa predsednikom Trampom na postizbornoj konferenciji za novinare. CNN je tužio administraciju a sudija je prošle nedelje doneo odluku kojom nalaže Beloj kući da povuče svoje naređenje na dve nedelje, zbog kršenja prava na slobodu govora.

CNN je saopštio da je Bela kuća "ustuknula" i da zato TV mreža odustaje od dalje tužbe protiv Trampove administracije.

Džim Akosta ispred suda u Vašingtonu
Džim Akosta ispred suda u Vašingtonu

Akosta je odbio da preda mikrofon dok je pokušavao da Trampu postavi dodatno pitanje. Portparolka Bele kuće Sara Sanders optužila je novinara da je fizički odgurnuo ruku pripravnice koja je pokušala da mu uzme mikrofon - što je tvrdnja koju je Akosta odbacio.

"Godinama su dopisnici iz Bele kuće prisustvovali bezbrojnim pres konferencijama sa predsednikom i drugim zvaničnicima a da se nisu ponašali onako kako se gospodin Akosta poneo na konferenciji za medije 7. novembra", izjavila je u ponedeljak Sanders.

Ona je Akostu obavestila u pismu da je ponovo dobrodošao u Beloj kući ali je upozorila da bi on i drugi reporteri mogli da izgube svoje akreditacije ako ne budu poštovali, kako je rekla, "eksplicitna pravila" - novinaru je dozvoljeno da postavi samo jedno pitanje, samo predsednik ili drugi zvaničnici koji odgovaraju na pitanja mogu da dozvole dodatno pitanje a "ustupanje govornice" znači da mikrofon mora da se preda pripravnicima administracije.

Verbalni obračun predsednika Trampa i novinara CNN-a Džima Akoste
Verbalni obračun predsednika Trampa i novinara CNN-a Džima Akoste

Na konferenciji za novinare u Beloj kući 7. novembra, Akosta je pitao predsednika da li je "demonizovao" migrante koji dolaze iz Centralne Amerike kada je karavan nazvao "invazijom". Tramp je odgovorio da veruje da je posredi invazija i poručio Akosti da "bi bilo dobro da ga ostavi da upravlja zemljom".

Ali, prepirka se nastavila kada je Akosta predsedniku hteo da postavi još jedno pitanje u vezi sa istragom Roberta Malera o Rusiji. Predsednik je odgovorio da "ga ne brine istraga" i odbrusio Akosti da je "nepristojna i užasna osoba".

Predsednik Tramp daje izjave u dvorištu Bele kuće
Predsednik Tramp daje izjave u dvorištu Bele kuće

Predsednik Donald Tramp je, nedugo posle objavljivanja sudske odluke, rekao u intervjuu za Foks Njuz da je "odluka u redu, da nije velika stvar".

Ali. činilo se i da je predsednik pripretio Akosti rekavši da će "ako se ne bude ponašao kako treba, ponovo biti izbačen ili će konferencija za novinare biti prekinuta".

"Niko ne veruje u Prvi amandman više od mene. Ali, mislim da je u redu da ja odem ako se neko tako ponaša. Zahvaliću svima što su došli i otići ću. A ostali novinari neće biti priateljski nastrojeni prema osobi koja je to uzrokovala", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG