Linkovi

Mediji pripremaju koordinisani odgovor na Trampove napade


Dopisnik CNN-a iz Bele kuće Kejtlin Kolins (Foto: AP/Alex Brandon)
Dopisnik CNN-a iz Bele kuće Kejtlin Kolins (Foto: AP/Alex Brandon)

Američki predsednik Donald Tramp je više puta nazvao medije “neprijateljem naroda, opasnim i bolesnim", a optužio ih je i da uzrokuju rat.Pojedine američke medijske kuće navode da im je dosta predsednikove retorike, koju opisuju kao opasnu. Neke od njih uzvraćaju udarac, koordinisanom kampanjom bez presedana, u okviru koje će sutra objaviti uvodnike u kojima odbacuju napade na medije.

Na gotovo svim učestalim političkim skupovima - predsednik Donald Tramp - na oduševljenje okupljenih pristalica - oštro kritikuje medije.

“Samo negativne priče od tih prevaranata”.

Predsednik i njegova administracija tvrde da ih mnoge vodeće medijske kuće tretiraju nefer. I dok novinari priznaju da je to što su meta predsednikovih kritika često deo posla, nekima je neprihvatljivo da budu nazivani neprijateljima naroda.

Nezadovoljstvo je bilo očigledno na nedavnoj konferenciji za novinare u Beloj kući:

“Mislim da bi bilo dobro da kažete ovde na ovom brifingu da novinari, ljudi koji su trenutno okupljeni u ovoj prostoriji i rade svoj posao svaki dan postavljajući pitanja zvaničnicima poput onih koje ste pomenuli ranije, nisu neprijatelji naroda. Mislim da to zaslužujemo”, pozvao je Džim Akosta, dopisnik CNN-a iz Bele kuće.

Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće
Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće

“Da je predsednik izneo svoj stav, mislim da je to ironično…”, rekla je Sara Hakabi Sanders, Trampova portparolka.

“Sara, da li možeš da kažeš da ti to ne misliš”, pitao je Akosta.

“Pokušavam da odgovorim na vaše pitanje”, odgovorila je Sanders.

Portparolka Bele kuće nije odbacila predsednikovu upotrebu fraze, koja se poistovećuje sa brutalnim posledicama Staljinizma.

“I sam sam izveštavao iz Bele kuće. Posmatrao sam to dugo vremena. Nikad nisam video, niti mogu da zamislim situaciju, u kojoj postoji više tenzija, neprijateljstva izmedju medija i predsednika – uglavnom sa predsednikove strane”, navodi Frenk Sesno, koji sada predaje na Univerzitetu Džordž Vašington.

Novinari se suprostavljaju tome. Oko 200 američkih dnevih listova će u četvrtak koordinisano objaviti uvodnike, u kojima će osuditi predsednikove napade na medije. Tu kampanju predvodi dnevnik "Boston Glob" koji tvrdi, da “prljavi rat sa slobodnim medijima mora da se okonča”.

Sedište uticajnog američkog dnevnika "Boston Glob"
Sedište uticajnog američkog dnevnika "Boston Glob"

Svaki dnevnik koji učestvuje u ovoj kampanji, koja obuhvata veliko tiražne i male dnevne novine širom političkog spektruma, napisaće sopstveni uvodnik, možda bez retorike Globa, koji je orjentisan levo od centra.

“Ono što mi se dopada povodom koordinisanog nastojanja je ne toliko činjenica da ćemo imati sličnu poruku, jer je njihova možda agresivnija. Naša poruka je u skladu sa našim vrednostima, a to je odbrana Prvog amandmana, poštovanje pristojnosti i pružanje glasa ljudima koji ne mogu da se oglase u javnosti”, ističe Dejvid Plazas iz dnevnika Tenesijan.

Medjutim, neki medijski kritičari smatraju da su ti dnevnici preosetljivi u vreme kad je poverenje javnosti u medije na najnižem nivou.

U dnevniku Tenesian, jednom od najtiražnijih u Tenesiju koji je ubedljivo glasao za Trampa 2016, meta sutrašnjeg uvodnika nije predsednik.

“Ja možda čak neću ni pomenuti predsednika Trampa u mom uvodniku”, kaže Plazas.

U ovoj kampanji ne učestvuju samo dnevni listovi. Udruženje radijskih, televizijskih i digitalnih novinara traži od svojih 1200 članova da u programima posvete vreme ovom pitanju, postave uvodnike na interent i razmene informacije na svojim platformama za društvene medije o ulozi koju mediji igraju u očuvanju prava i potrebe javnosti da zna, u vladi koja služi gradjanima i koju čine građani.

XS
SM
MD
LG