Linkovi

Tramp i saradnici demantuju tvrdnje iz Vudvordove knjige


Korice knjige Boba Vudvorda "Strah: Tramp u Beloj kući", izdavačke kuće Sajmon i Šuster.
Korice knjige Boba Vudvorda "Strah: Tramp u Beloj kući", izdavačke kuće Sajmon i Šuster.

Predsednik Tramp ponovo je napao legendarnog novinara Vašington Posta Boba Vudvorda zbog objavljivanja nove knjige koja opisuje Belu kuću pod njegovim vođstvom kao haotičnu i disfunkcionalnu.

Tramp je na Tviteru postavio pitanje – zar nije sramota što ljudi mogu da napišu članak ili knjigu, potpuno izmisle činjenice i prođu sa tim a da ne plate nikakvu cenu”, dodajući – “ne znam zašto političari u Vašingtonu ne promene zakone o kleveti.”

Bio je to najnoviji Trampov napad na knjigu “Strah: Tramp u Beloj kući” čiji su izvodi objavljeni u utorak. U njoj je Tramp, na osnovu brojnih usmenih iskaza, opisan kao lider opasno neupućen u svetska pitanja. U roku od nekoliko sati posle prvih izveštaja o knjizi, Tramp je počeo da je napada, tvrdeći da su citati i priče u knjizi “izmiljeni i obmana javnosti.” Republikanski predsednik je postavio pitanje da li je Vudvord, novinar Vašington Posta za kojeg se smatra da je doprineo uklanjanju Ričarda Niksona sa vlasti 1974 – operativac opozicione Demokratske partije.

U knjizi se citiraju izjave šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija koji Trampa opisuje kao “neuravnoteženog” i naziva ga “idiotom” koji je “iskliznuo iz koloseka.” Vudvord takođe citira izjavu sekretara za odbranu Džima Matisa koji kaže kako Tramp pokazuje razumevanje materije na nivou učenika petog ili šestog razreda. Oba zvaničnika demantovala su te izjave a Tramp je retvitovao njihove demantije.

Sekretarka za štampu Bele kuće, Sara Hakabi Sanders, takođe je odbacila Vudvordovu knjigu naovdeći – “nisam pročitala mnogo njegovih knjiga. Kao i general Matis, i ja volim da čitam beletristiku pa ću možda pročitati ovu.”

Vudvord navodi da se u njegovoj knjizi na 448 stranica, koja će biti objavljena u sledeći utorak, citiraju uglavnom anonimni izvori. U njoj se opisuje kako su saradnici u Trampovoj Beloj kući orkestrirali svojevrsni “administrativni puč”, sklanjajući dokumenta sa njegovog stola da bi ga sprečili da ih vidi i potpiše. Autor kaže da je predsednikova administracija pretrpela “nervni slom” u prvih 19 meseci.

Vudvordova knjiga nije i prvi izveštaj novinara i bivših zaposlenih u Beloj kući o previranjima u zapadnom krilu od kada je Tramp inaugurisan 2017.

Džon Keli i Džim Matis su odlučno demantovali da su izneli komentare koje je Vudvord naveo u knjizi.

"Ideja da sam ikada nazvao predsednika idiotom nije tačna”, rekao je šef Trampovog kabineta navodeći da ima “izuzetno otvoren i snažan odnos sa Trampom.” “On uvek zna šta mislim i obojica znamo da je ova priča potpuna glupost.” Keli je saopštio da je privržen Trampovom predsedništvu, njegovim ciljevima i zemlji.

"Ovo je još jedan patetičan pokušaj da se baci ljaga na ljude bliske predsedniku Trampu i skrene pažnja sa brojnih uspeha ove administracije”, ocenio je Keli.

Sekretar za odbranu Matis je izjavio: “Reči pune prezira o predsedniku koje mi se pripisuju u Vudvordovoj knjizi nisam nikada izgovorio niti su izgovorene u mom prisustvu. Dok generalno uživam u čitanju beletristike, ovo je vrsta literature karakteristična za Vašington a njegovi anonimni izvori nisu kredibilni.”

U knjizi se tvrdi da je, nakon što je sirijski predsednik Bašar al-Asad naredio da se prošlog aprila upotrebi hemijsko oružje protiv civila, Tramp nazvao Matisa i rekao da želi da se izvrši atentat na Asada. Ako se navodi, Matis je, pošto je prekinuo vezu sa Trampom, rekao jednom saradniku – “nećemo uraditi ništa od toga. Bićemo mnogo umereniji.”

U knjizi se citira i živopisni rečnik Trampovog bivšeg ličnog advokata Džona Dauda koji je Trampa opisao kao “lažova” koji će “nositi narandžasto zatvorsko odelo” ukoliko bude svedočio pred specijalnim istražiteljem Robertom Malerom koji razmatra veze Trampove izborne kampanje 2016. i Rusije.

Vudvord je u više navrata zatražio intervju sa Trampom zbog knjige ali nije uspeo da ga dobije. Prema snimku prošlomesečnog Vudvordovog razgovora sa Trampom koji je objavio Vašington Post, Tramp je optužio novinara da je napisao “veoma netačnu knjigu” koja neće pokazati da, kako je rekao, “nijedan prethodnik nije bolje obavljao bolje posao nego što ja radim kao predsednik.”

XS
SM
MD
LG